Skoda предлага неродена мома

Компанията Skoda се готви да пусне на пазара купеобразен кросоувър, задвижван с електричество. Той е създаден по мотиви на концепта Vision iV, чиято серийна версия все още не е представена. Но въпреки това дилъри на марката приемат поръчка за нея.

Прототипът Skoda Vision iV беше представен на автосалона в Женева през март. Той представлява продължение на друга концепция на чехите – Vision E. Производството на серийния модел трябваше да стартира едва през 2020 г., но е изтеглен за есента на 2019 г. А крос-купето вече се предлага на някои пазари.

Основният от тях е Норвегия, където през първите 6 месеца на 2019 г. близо половината от продадени нови коли (48,4%) са електрически.

Желаещите да си купят крос-купето на Skoda

трябва да внесат депозит от 5000 норвежки крони (около 520 евро), което ги включва в списъка на чакащите. Поръчката може да бъде отменена във всеки един момент, като парите ще бъдат върнати.

Все още не е ясно как ще се казва серийния модел, но се знае, че той също е изграден на платформата MEB, разработена от VW Group за електромобили. Тя е в основата на хечбеците VW ID. 3 и Seat el-Born. Дължината на прототипа е 4666 мм, а обемът на багажника – 550 литра. При концепта вратите се отварят една срещу драга, а външните огледала са заменени от камери, но при серийния модел това ще отпадне.

Техническите характеристики на крос-купето също са тайна до момента, но на сайта на Skoda се съобщава, че електромобилът ще се предлага със задно предаване или със задвижване на двете оси. Това означава електромотор само на задната ос или по един на двете. Пробегът ще е 500 км по новия цикъл WLTP.

При концепта Skoda iV обявеният пробег беше същият, като прототипът разчиташе на два електрически двигателя със съвкупна мощност 306 к.с. Под пода на колата е поставена батерия с капацитет 83 кВт/ч, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5,9 секунди, а максималната скорост е 180 км/ч.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви