Тричленен състав на Апелативен съд – Бургас потвърди най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража“ за Николай Д. (47г.) от гр. Омуртаг, задържан с 55 кг. хероин. Мъжът е в ареста с определение на окръжния съд от 1 юли 2019 г., което той обжалва пред въззивната инстанция.

Николай Д. е обвинен за това, че на 30.06.2019г. в град Бургас на кръгово кръстовище между бул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Транспортна“, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение в товарен микробус „Мерцедес Вито“ 110 пакета хероин, с общо тегло 55 кг., като наркотичните вещества са в особено големи размери и за това, че по същото време и място управлявал автомобила след употреба на наркотични вещества – метамфетамин, установено с техническо средство „Дрегер“

В своето определение въззивният състав е посочил, че са налице всички законови основания за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.
От събраните до момента доказателства може да се направи обоснован извод за авторство на деянията и за съпричастност на Николай Д. към престъпленията, в които е обвинен.

В управлявания от него автомобил е открито голямото количество наркотик – 110 пакета, общо 55 кг. хероин. Установено е, че автомобилът е собственост на обвиняемия и по време на задържането в него не е имало други лица.
Касае се за тежко престъпление с висока степен на обществена опасност, за което законодателят е предвидил наказание „Лишаване от свобода“ от 5 до 15 години и „Глоба“ от 20 000 до 100 000 лв. Съдът е преценил, че предвид тежестта на наказанието има реална опасност обвиняемия да се укрие с цел да избяга от бъдещо наказание.

Според въззивния състав мярката за неотклонение „задържане под стража“ се явява най-адекватна за неутрализиране на възможна опасност от укриване и извършване на друго престъпление, както и за своевременно приключване на делото по същество.
Съдът е намерил жалбата на задържания Никола Д. за неоснователна и е потвърдил определението на първата инстанция.

Постановеният съдебен акт е окончателен.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви