Една нощ в хотел в Черноморец излиза колкото 2 шезлонга на плажа в курортното селище, показа проверка на “Монитор“. Цената на човек в стая с три легла е 51 лв., а на шезлонгите – 40 лева. Според концесионера на плажа тази цена даже била ниска, защото за да излезе на печалба, трябвало да взима по 80 лева. Той обаче се оправда, че по 40 лева за сянка взимали само за малък участък от плажа. На практика тази тарифа е равна на парите за ВИП-зона с балдахинова шатра, оборудвана с меки възглавници и легла на плажовете край Слънчев бряг, Созопол и Лозенец.

Плажът на къмпинг „Нестинарка” край Царево пък е на първо място по евтиния, но само на хартия. Официално чадърите и шезлонгите там струват по 36 стотинки бройката, но реално туристите плащат по 5 лева за всяка от екстрите. Уловката бе пусната в ход още преди два сезона. Шезлонгът наистина е 36 ст., но върви в комплект с шалте, за което плащаш петачка.

Така комплектът с чадър и два шезлонга излиза 15 лв. вместо 1.08 лв.

С народни цени и без никакви хватки почиват летовниците в Обзор, където сянката струва 3 лева за цял ден. На популярния плаж пред ММЦ-то в Приморско сянката чадър и шезлонг се наемат за по 5 лева. Същите са цените на “Каваците – Юг”, “Смокините” и на къмпинг „Градина”.

По петачка за чадър и шезлонг вземат на Аркутино, Приморско, Лозенец и Арапя, централния в Царево, северния в Ахтопол. Толкова струваха доскоро и плажните екстри и на ивицата Стамопуло до бившата резиденция “Перла”, но от няколко дни комплект от чадър с два шезлонга се харчи за трийсетачка, а само сянката е оценена на 25 лв.

На централния плаж в Созопол и на „Харманите“ чадър и шезлонг се предлагат за 12 лв. в комплект. На северната ивица на Каваците и на Буната в Поморие екстрите ще струват по 4 лева. Без промяна остават цените на Централния в Бургас – 5 лева за чадър и 7 лева за шезлонг.

На екзотичния плаж на къмпинг „Оазис“ в община Царево, двете екстри струват по 6 лева.

Във високия ценови клас по южното черноморие се нареждат трите плажа в Слънчев бряг. Централната и южната ивица запазват миналогодишните цени от 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг, а на северния екстрите са по 9 лв. С левче по-малко – по 8 лева за сянка и шезлонг ще броят туристите и на Южния плаж в Несебър. Същите са цените и на ивиците в Св. Влас.

На плаж „Река – Вая”, в местността Иракли чадър и шезлонг ще се наемат срещу 6 лв. за брой, а цената на комплект екстри с включена храна и напитки е 36 лева. По 30 лева излиза комплект чадър с два шезлонга във ВИП-зоната на Централния плаж в Лозенец. Останалите екстри обаче са по 6 лева.

Свободните зони по всички южни плажове са строго спазени и дори са повече от предвидените 50%.

Туристите обаче недоволстват, че безплатните места не са толкова атрактивни, защото са прекалено близо до морето или са в най-отдалечената част.

Предприемчиви собственици и наематели на крайбрежни заведения по варненския плаж пък привличат постоянна клиентела, като предлагат безплатна сянка. Безплатна е сянката и за гостите all inclusive в най-големите хотели в курортите, където плажните принадлежности са част от туристическия пакет. На другия полюс е плажът на курорта „Камчия“, който за първа година това лято има концесионер. Той е определил цени на чадър и шезлонг от по 15 лв. Цената е рекордна за варненско, където обикновено тя започва от 2 и стига максимум до 12 лв.

Високи и тази година остават цените на плаж „Св. св. Константин и Елена – Север“, където чадърът струва 20 лева, а шезлонгът – 10 лв. В съседния до него плаж те се предлагат на три пъти по-ниска цена. На големия плаж на курорта чадърът е 6 лева, а шезлонгът – 5 лв. В бившата резиденция на ЦК на БКП „Слънчев ден“ цените за сянката бяха по 7 лева , но вече са по 8 лева.

Цените на шезлонгите и чадърите по другите плажове във варненско не са поскъпнали и тази година. В най-крайната част на Варненска област, плаж „Панорама Север“ до къмпинг „Лагуна“, цената е 5 лева за чадър и шезлонг. Най-ниски обаче са цените на плаж „Кабакум – Север“ край Варна, където за шезлонг и чадър се плаща по 2 лева. В „Златни пясъци”, чадър и два шезлонга са от 24 до 36 лв., според мястото на плажа. Във Варна цената е наполовина – по пет лева за ползване на всяка от двете екстри. Шатрата на тузарския плаж „Рапонги“ пък е 40 лева.

В разгара на лятото, пясъчните ивици на юг са празни, а туристите, които събират тен на плажа се броят на пръсти. Повечето предпочитат да се пекат край хотелските басейни, които са безплатни, видя репортер на „Монитор“.

Над 5 млн. се очаква да бъдат посещенията на чуждестранни туристи в България през това лято. На база ранни записвания прогнозите са за спад в рамките на 3 до 6%, призна министър Ангелкова.

Според анализи на ведомството на Николина Ангелкова през юни 2019 г. туристическите посещения на чужденци у нас са били между 1 млн. и 1,3 млн., като очакванията са за малък спад спрямо юни миналата година. Окончателните данни за юни 2019 г. от НСИ ще бъдат публикувани в края на юли и тогава ще се направи точно сравнение.

Сред водещи пазари по брой туристи през юни са били Румъния, Гърция, Русия, Германия, Украйна, Полша, Великобритания, Турция, Молдова, Северна Македония.

Според последните данни на НСИ за периода януари-май 2019 за цялата страна визитите на чужденци у нас са 2 443 029, което е ръст макар и минимален (0,3%) в сравнение с януари-май 2018 г.

Това дава основание да вярваме, че спадът на пазари като Германия и Русия, може да бъде частично компенсиран от други направления. Добри са прогнозите за туристите от Великобритания и Украйна, където очакваме ръстове в рамките на 5% до 10%, коментираха от ведомството на Николина Ангелкова..

По данни за полетите на летища Бургас и Варна се запазват очакванията за по-слаб сезон по Северното Черноморие.

На летище Бургас сумата от излитащи и кацащи полети за сезон 2019 е с около 14% ръст на пазара във Великобритания спрямо лято 2018, а за Израел ръстът е от13,6%, Чехия запазва нивото от миналото лято с много леко увеличение под 1% . Украйна обаче бележи ръст от над 46%, Ирландия 45,5%, Австрия над 14%, Белгия 4,7%, и Естония с 43%.

На летище Варна тази сума от полети за Великобритания е с 27,7% ръст спрямо лято 2018. Увеличението на туристите от Турция е със 7,6% , Израел 6% и Франция с 23,8%.

Според последните данни на НСИ за периода януари-май 2019 визитите на чужденци у нас са 2 443 029, което прави увеличение от 0,3% в сравнение с януари-май 2018 г., сочат още данните на туристическото министерство.

От там добавиха още, че изследване от последните дни показва, че 54% от българите ще почиват това лято на Черноморието ни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви