Ще спрем ли да караме стари коли?

Вносът на стари дизелови автомобили да се забрани от 2021 г., предлагат от МОСВ. Това е една от мерките, които са посочени в Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха. Според данните на министерството, от 2005 г. насам броят на превозните средства в България е нараснал с 24%.

Става въпрос за дизелови коли със стандарт Евро 3 или по-стари от тях. Макар че е отбелязан и друг вариант – да се допуска вносът само на коли от Евро 4 нагоре. Има обаче важна забележка – първо трябва да се вземе разрешение за такава забрана от Европейската комисия. Тъй като тя евентуално би нарушила директивите за свободно движение на стоки, хора и капитали.

Ако не се получи такова разрешение, се предлага да се направи промяна на Закона за чистотата на атмосферния въздух, която да даде възможност на общините да създадат зони в центровете на градовете, в които да не се допускат силно замърсяващи автомобили

Ще има ли зони без стари коли?

Най-вероятно общините ще получат правото да определят такива зони, независимо дали ще има пълна забрана на вноса, или не, защото в програмата се предвижда в София и Пловдив те да бъдат създадени още тази година.

Според председателя на УС на Българското обединение на шофьорите Христо Радков, вносът в България е предимно от други държави членки на ЕС. Той е категоричен, че всяка 10-а кола у нас пуши, което означава, че очевидно тя е повредена. Радков вярва, че ако системата за годишни технически прегледи работи, тези коли няма да са на пътя и няма да има нужда да се правят тези ограничения.

„Дали ще закупите автомобил от Париж, Рим или Варна, няма разлика в начина на придобиване. Това няма как да бъде забранено. Ако въведем такива мерки, ще противоречим на закона за създаването на ЕС – за свободното движение на стоки и хора“, коментира той.

Встрани от чисто законовите аргументи има и други. Можем да ги наречем икономически, а може да добавим и социално-психологически. Народът у нас масово няма пари да купува нови коли. И кара стари. Радикалният начин е да се забрани производството на дизели в световен мащаб. Това политиците няма никога да направят. Защото ще ги свалят от власт преди да мигнат. Нашенските – също. Защото нашите автокомпании не могат да свалят от власт правителството. Слаби са, а и ги е страх. Но раята може. Стига да й нагазиш интереса.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви