Европейският съвет постигна съгласие за бъдещото ръководство на институциите на ЕС, съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Евролидерите са се обединили около предложението германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен да оглави Еврокомисията. Премиерът на Белгия Шарл Мишел ще бъде президент на Европейския съвет, Жозеп Борел – върховен представител за външната политика. Кристин Лагард – шеф на Европейската централна банка.

“Евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят Сергей Станишев, ако бъде предложен за председател на Европейския парламент”. Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той направи изявлението си, малко след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че вече са известни новите имена за ръководните постове в Евросъюза. “Доволен съм, че се постигна компромис. Животът продължава”, допълни премиерът.

„Въпреки че в неговата партия не го харесват ще го подкрепим, каза още Борисов. Идваха колеги да ме питат дали ще го подкрепим, аз ги уверих, че да. За България е много важно, ако има българин на такъв висок пост“, категоричен е премиерът.

„Имаме председател на Европейския съвет – Шарл Мишел. Знаете, че ми подари ми и фланелка, футболен фен е и добър наш приятел. Можем да го поздравим за избран“, съобщи Борисов.

„Всички гласувахме за Урсула фон дер Лайен, единствено Ангела Меркел се въздържа, понеже са в управляващата коалиция“, обясни Борисов.

„С Урсула бяхме на мюнхенската конференция, беше в един панел с нас. И Каракачанов много добре я познава като военен министър. Доста години се познаваме, мисля добре ще се справи“, каза Борисов за номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„С Кристин Лагард (номинирана за шеф на ЕЦБ б.р.) много добре се познаваме и съм убеден, че подобен професионалист ще ни бъде много важен по пътя за Еврозоната“, каза още Борисов.

„Шарл Мишел е голям приятел на България, седяхме на заседанието заедно с Тереза Мей, даже го поздравих, има дъщеричка на 11 дена, поясни премиерът. С него се подновява една традиция още от времето на Херман ван Ромпой премиерът на Белгия да е председател на Европейския съвет“, добави Бойко Борисов.

„Юнкер ще ми липсва, но животът продължава. Тереза си тръгна днес и беше за последен път, Туск си тръгва след някой и друг месец, Могерини също. Това е демокрацията – всички сме заменими“, коментира Борисов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви