Архонтът на Вселенската патриаршия Димитър Атанасов става почетен гражданин на Св. Влас

0
92

Архонтът на Вселенската патриаршия и виден деец на българската общност в Турция Димитър Атанасов ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Свети Влас”. Това ще стане на официална церемония утре – 4. юли.

Тогава кметът на Свети Влас ще връчи на архонт Димитър Атанасов и почетния знак на града. Церемонията ще е в сградата на кметството в Свети Влас, от 13.00 часа. На събитието ще присъства и президентът Петър Стоянов.

Сред основните мотиви за това решение са безспорният принос на Димитър Атанасов за популяризиране името на Свети Влас и обогатяване на духовния и културния живот на града . През 2009 година Димитър Атанасов осигури мощи на патрона на града – Свети Власий, които се намират в едноименния храм , построен от ктиторите Динко и Йордан Диневи. Димитър Атанасов осигури мощи и на светеца Свети Андрей Първозвани, които са предназначени за бъдещия храм с това име. Димитър Атанасов съдейства храмът „Свети Власий“ да бъде благословен от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей Първи. Това е единственият случай в българската църковна история, при който Вселенски патриарх идва по покана на ктитори и кметство. Посещението на Вселенския патриарх в Свети Влас бе широко отразено от големи български и световни медии. Предложението е и за високото отличие за дългогодишната всеотдайна работа на Димитър Атанасов за съхраняване на българското църковно имущество в Турция.

Димитър Атанасов е роден в 1927 г. в Истанбул в семейството на бежанците Благородна и Михаил от Костур, Егейска Македония. Още 6 годишен той свързва живота си с българската църква в Истанбул – участва в църковни служби, пее в църковния хор. Завършва средно образование в българското училище „Екзарх Йосиф“ в Истанбул. След това завършва „Философия“ в град Грац, Австрия. Знае девет езика. През 1960 г. свързва живота си с Доротея Атанасова, с която вече 59 години живеят и работят заедно.

През последните 60 години Димитър Атанасов е основният фактор на българщината в Турция. 40 години той е първи заместник-председател на българското настоятелство в Истанбул. Благодарение на неговите лични контакти бяха осигурени средства от турската държава за ремонта на желязната църква „Свети Стефан“. Пак благодарение на неговите усилия и контакти Турция възстанови собствеността на ценни български имоти в Истанбул и Одрин. Заради дългогодишната му църковна дейност, Вселенската патриаршия му дава званието „Архонт“, а българският Свети синод го назначава за връзка между Светия синод на Българската православна църква и Светия синод на Вселенската патриаршия.

За цялостната му дейност и за съхраняване на българското културно и духовно историческо наследство в Турция, през 2012 година президентът Росен Плевнелиев награди Димитър Атанасов със златен орден „Свети свети Кирил и Методий“ – първа степен.

 

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here