На 04.07.2019 г. от 18.00 ч. в „Експозиция Свети Никола”, гр. Черноморец ще бъде представена гостуваща изложба на Регионален исторически музей, гр. Ямбол – „Мистерията на кукерите”.

Традиционните кукерски игри са сред от най–интересните обичаи в региона на град Ямбол. Обичаят е свързан със земеделския бит на народа, пропит с магии за плодородие и здраве. В кукерските игри участват само мъже, предимно ергени. Чрез разнообразни символични и обредно–магически действия кукерите пожелават здраве на стопаните, плодородие на нивите и градините, благополучие в къщата.

В изложбата са представени възстановка на Кукерско хоро от с. Лалково и ритуално заораване и засяване. Включени са повече от двадесет персонажи и мистични маски, пресъздаващи кукерския маскараден ритуал, които впечатляват със своя колорит.

Експозицията се организира под патронажа на кмета на гр. Черноморец Добри Добрев. В събитието ще вземат участие Група за автентичен и обработен фолклор към Народно читалище „Димо Николов–1908 г.”, гр. Черноморец и Детски танцов състав „Черноморки”, гр.Черноморец.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви