Не се подготвя забрана за ограничаване на вноса на дизелови автомобили с клас под Евро 4 от началото на 2021 г. Това ще бъде допълнителна мярка, която може и да не бъде приложена.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия екоминистърът Нено Димов. По думите му става дума само за ограничаване на вноса, а не пълна забрана

Директна забрана за дизеловите коли не може да има, подчерта министърът. Когато една кола не може да бъде изнасяна, защото се третира като отпадък това е един вид ограничение, обясни Димов.

Той отбеляза, че още миналата година този въпрос е поставен за решение на европейско ниво. Министърът припомни, че България е получила подкрепата на 8 страни от ЕС за предприемане на мерки срещу притока на замърсяващи автомобили от Западна към Източна Европа

Димов поясни, че два са основните проблеми от внасянето на дизеловите автомобили – замърсяването на въздуха и отпадъците, които идват от тях.

Единственият проблем, който имаме в България по отношение на замърсяването на въздуха е с фините прахови частици, като според него това може да се реши с електромобили

Екоминистърът е на мнение, че трябва да се работи в тази посока. Нено Димов обясни, че решенията срещу замърсяването на въздуха в градовете трябва да се взимат от общините.

„Годишният технически преглед дава възможност за различни видове стикери от гледна точка на категорията на колата, а местната власт е тази, която забранява влизането на някои категории автомобили. Тези зони, които трябва да бъдат направени в градовете, са въпрос на планиране на самите градове“, посочи той

Във връзка с дивото къмпингуване Нено Димов коментира, че има минимални условия и изисквания, при които хората могат да къмпингуват. Основното е да не се минава през преустройство на територията, посочи министърът.

За пречиствателните станции по черноморските ни курорти, той заяви, че във всички големи курорти има такива действащи станции, но призна, че остава проблема при по-малките курорти. По думите му там е осигурена възможност за финансиране и изграждането на пречиствателни станции.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви