иван

18-годишният Иван Иванов, за когото бургазлии събираха средства с концерти и базари, загуби битката с живота, съобщиха негови близки. Момчето страдаше от муковисцидоза и бе в листата на чакащите за белодробна трансплантация. Рядкото заболяване засяга белите дробове и панкреаса. Изисква ежедневни инхалации с муколитици, дренажи, антибиотично лечение, висококалорична храна и хранителни добавки.

Белодробната трансплантация на Иван трябваше да се покрие от държавата,

но за да се облекчи състоянието му до нейното настъпване, той се нуждаеше от скъпоструваща поддържаща терапия. Тя включваше мощни антибиотици, специализирани витамини и добавки, муколитици, специална калорична храна, както и различни консумативи. Ежемесечните разходи за тази терапия възлизат на около 2000 лева.

До преди година момчето живееше нормално, ходеше на училище и танцуваше народни танци. От няколко месеца обаче състоянието му рязко се влошило.

Около 1000 евро на месец са били необходими само за медикаментите, които поддържаха живота му.

На 24 юни в Бургас беше организиран голям концерт, от който се събраха близо 17 000 лева. Още около 10 хил. лева бяха събрани и от благотворителни базари и инициативи. В кампанията се включиха много граждани, полицаи, тъй като момчето е син на техен колега, групата „Шофьори Бургас”.

За съжаление днес Ванко ни напусна.

Екипът на „Бургаснюз” отправя искрени съболезнования на семейството и приятелите му.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви