VW продава кренвирши

Ако се озовете във фабриката на VW във Волфсбург и ви попитат дали искате да опитате „част 199 398 500 A“, не се стресирайте излишно. Става дума чисто и просто за кренвирши.

Най-големият производител на автомобили в света прави също вурстове, и то в индустриални количества. Всъщност толкова индустриални, че през 2015 и 2017 компанията е продала повече кренвирши, отколкото автомобили. Наричани Volkswagen Originalteil („оригинална част“), вурстовете са популярни из цяла Германия. И дори за тях се получават поръчки от чужбина.

Началото било далеч по-скромно. През 1973 тогавашната управа на компанията решила да прави собствени вурстове и кетчуп на територията на фабриката. Така щели да изхранват работниците. Това едновременно щяло да намали разходите и да гарантира качеството на храната. Заради заводския правилник новата „част“ трябвало като всички автомобилни компоненти да получи идентификационен номер: „no. 199 398 500 A”.

Днес 30 служители, повечето от които обучени месари, се занимават само с този „компонент“, и успяват да произведат над 18 000 кренвирша дневно. Месото се купува от местни ферми, а рецептата за къри-соса, който включва къри, черен пипер и джинджифил, е фирмена тайна. Част от производството се опакова в пакети по пет и се разпраща до дилърствата, които ги подаряват на всеки, купил си и автомобил.

Постепенно „марковите“ вурстове придобиха почти култов статут и през 2017 компанията продаде 7 милиона парчета от тях – повече от всички пласирани автомобили с марката VW. За да ги опитате, не е задължително да си купувате и Golf – но все пак помага.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви