Ахтопол
Скандал заради строеж на заведение на плаж се разрази в Ахтопол. Туристи се оплакват, че ресторант за бързо хранене изниква не просто върху самия пясък, а директно навлиза във водата, каза водещият на „Здравей, България“ по Нова телевизия Виктор Николаев.
„Наш екип провери на място. Чух едно обяснение, че водата е придошла, но трябвало да се отдръпне още с 4-5 метра“, каза колежката му Аделина Радева.

Изграждането на заведението на плажа започнало още през пролетта.

В момента обектът се довършва, а плажуващите в Ахтопол недоволстват, защото вълните се разбиват буквално в основите му.
Тони Стойчева, която от години идва в Ахтопол с детето си, пуснала снимки до екипа на Нова. Когато пристигнала в събота, тя била изумена от строежа на плажа. „Има и друго заведение, но поне има отстояние от плажа, от морето. Тук няма. Много е притеснително”, каза Стойчева.
„Това заведение, което беше отгоре, било върху дюни и го свалиха. На 2 метра е от плажа.

Това не може да бъде преносимо съоръжение, защото цялото е със заварки, не е да се разглоби и да се вдигне”, коментира Бонка Пенева.

„В момента влизат в морето, тъй като ивицата е малко изядена от вълните и от бурята, която беше вчера”, заяви управителят на плаж Ахтопол-Север Галин Вълчев.
Сегашният концесионер влязъл във владение на плажа в края на август миналата година, за срок от 10 години.

Той твърди, че спазват стриктно одобрените схеми от Министерството на туризма.

Според Министерството строящото се временно заведение попада в одобрената от тях план-схема за плажа в Ахтопол и нарушение няма. Въпреки това ще бъде извършена проверка. Това не успокоява плажуващите. Летовниците недоволстват и от това, че през деня шум от строителство нарушавало почивката им на плажа.

„През деня заваряват. Освен това, чукат непрекъснато, има шум. И като се опитаме да разберем защо точно тук, при положение, че казаха, че върху скалите е разрешено,

казват, че концесионерът го е разрешил”, коментира Румяна Комсалова.
„Няма как да не режем, тъй като доста ни забавиха схемата и от РИОСВ-Бургас ни забавиха одобрението на схемата и малко така се случиха нещата. От 2-3 седмици имаме забавяне”, заяви Галин Вълчев.
По време на снимките ни, работници на обекта нямаше, но летовници предоставиха видеоклипове, заснети предишните дни. „И никой нищо не реагира, че е незаконно. Сега сигурно е всичко законно. Може би документи всички са законни, но къде е 15 май, нали се спира строитерството на 15 май? Те вчера, онзи ден сложиха тази тераса отгоре и построиха всичко”, добавя Бонка Пенева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви