16.1 C
Бургас
неделя, 26 септември, 2021
НАЧАЛО Страната Общество Светослав Костов е новият директор на БНР

Светослав Костов е новият директор на БНР

28
0
Светослав костов

СЕМ избра днес директора на Радио София Светослав Костов за генерален директор на БНР. Това стана при първото гласуване в медийния регулатор. Светослав Костов получи 3 гласа, а Митко Димитров – 2. За Костов гласуваха Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова.

Техният основен аргумент беше, че Светослав Костов е израснал много през изминалите три години и е добил нужния опит.

Всъщност аргументът, който най-много натежа е това, че според тях той може да намери баланса между това да запази традициите на радиото и да го въведе в новите технологии. Според Бетина Жотева Костов е представител на  генерацията, която хем помни какво е било преди, хем знае какво предстои занапред, има предвид предизвикателствата на дигиталната ера.

Членовете на СЕМ Ивелина Димитрова и Иво Атанасов заявиха предпочитанията си за друг кандидат – Митко Димитров.

Другите трима участници в конкурса бяха Валерий Тодоров, Даниела Манолова и настоящият ръководител на обществената медия Александър Велев.

Кой е Светослав Костов

Новият генерален директор на БНР е магистър по „Български език и френски език“ от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, има специализация по журналистика. Стажувал е във Френското национално радио. Преподавател е в Майсторския клас по радиожурналистика в БНР. Преподавател по „Радиожурналистика“ и „Спортен коментар“ в НСА „В. Левски“.

Професионалната кариера на Костов започва като репортер във в. „Пловдивски новини“ през 1995 г. В радио „Веселина“ (Пловдив) ръководи екип „Спорт“. От 1998 г. работи в системата на БНР – първо в Радио Пловдив, после в програма „Хоризонт“ – репортер, редактор новини, коментатор, водещ на актуални и на развлекателни предавания. С неговия глас слушателите свързват предаванията „Хора, пътища, автомобили“ и „Спорт и музика“. Бил е продуцент на „Актуални предавания и спорт“ в Програма „Хоризонт“.

През последните 3 години беше директор на Радио София.

На 5 юли СЕМ трябва да избере и нов генерален директор на Българската национална телевизия. За финалния етап на конкурса за поста бяха одобрени Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов, Сашо Диков и Стоил Рошкев, както и сегашният временен генерален директор на Емил Кошлуков, който е и фаворит за поста.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!