Отбелязват рождението на Кирил Господинов (Баш майстора) с премиера на книга, изложба и прожекция на филм

0
14

85 години от рождението на актьора Кирил Господинов ще бъдат отбелязани в Бургас с откриване на изложба, премиера на книга и прожекция на филм. Това ще се случи на 1 юли в КЦ „Морско казино“.

Книгата-албум е луксозно издание, 138 стр., с 60 оригинални фотографии. „БАШ МАЙСТОРА ЗАВИНАГИ“ е и нейното, и заглавието на изложбата, която ще остане в зала „Георги Баев“ до 18 юни. Откриването й, както и премиерата на книгата са с начален час 18:30, а прожекцията на култовия за времето си филм „Баш майсторът на море“ е от 21:00 ч. на открита сцена „Охлюва“.

Кирил Господинов е баща на авторката на книгата и тя е запозната с факта, че той не се е захласвал по известността, с две думи „Баш майсторът“ не е сред любимите му филм.

„Оставям тате да ни води и да пресъздава реални случки“, споделя Веселина Господинова – „защо Шведският крал е изгорял „на потник“, какво е да чуеш присъдата: „Филмът „Понеделник сутрин“ ще го пуснем в… понеделник сутрин“, как се чувства момчето от село Гроздьово, когато Георги Парцалев го приема за близък приятел – това са малка част от историите, които ще ви завладеят в книгата „Баш майстора завинаги“.

Книгата няма аналог, защото въвежда читателя в много личен свят, в който авторката си говори „с тате посредством малкото неща, които ми остави – мемоарите си“. С помощта на изключителни фотографии и интервюта тя прави дълбок поклон към цяла епоха от българското кино и театър.

Изложбата „Баш майстора завинаги“ е посветена на всички верни почитатели на Кирил Господинов. Тя прави достъпни всички уникални кадри от филма „Баш майстора“. Проследява култовия образ Рангел Лелин – през петте филма от поредицата. Образите на Жорката, Веска, другаря Кире са живи и говорят от фотосите. Киноразказът следва всяка стъпка на героите, като описва репликите, които в момента казват. Ще заживеете за малко на ул. „Брилянт“.

Втората част от изложбата съдържа вещи, свързани с личния живот на Кирил Господинов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here