медицински факултет
Нови специалности в университета

40 студенти ще приеме за начало новооткритият Факултет по медицина към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас тази есен.

Кандидатстудентската кампания за подаване на документи започва на 1 юли, а приемните изпити ще са на 21 юли – по биология, и 28 юли – по химия.

Стартирането на кампанията стана възможно, след като на 27 юни Факултетът получи позитивна оценка за акредитация на обучението по специалността „Медицина“, съобщи на пресконференция ректорът на висшето училище проф. Магдалена Миткова.

Университетът разполага с необходимите преподаватели за обучението на студентите. Желание да водят лекции по медицина са заявили още много специалисти от страната и чужбина.

Бъдещите лекари ще се подготвят в нови и оборудвани по всички стандарти учебни кабинети и лаборатории.

След завършване на обучението си младите медици ще практикуват в спешната помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.

В Медицинския факултет ще се поддържа високо ниво на преподаване, а подборът на студентите ще се извършва по строги критерии.

От университета заявиха още, че максималният бал за прием в специалността „Медицина“ е 36 точки, но кандидати с по-нисък бал от 24 няма да бъдат приемани. Целта на тази мярка е да се осигури най-доброто качество на образованието още от самото начало.

Идеята за създаването на медицински факултет в Бургас съществува от много време, но най-сериозните стъпки за нейното реализиране бяха направени през последните няколко години. Кметът Димитър Николов, заедно с ръководството на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, целият местен парламент и представители на лекарското съсловие положиха много усилия в тази посока. Община Бургас подпомогна изцяло процеса и финансира строителството на сградата, в която ще се обучават бъдещите лекари.

Стартът на първата учебна година в Медицинския факултет е важна крачка към подобряване на качеството на здравеопазването в Бургас и региона.

Преподавателите, които ще изнасят лекции във висшето училище, ще практикуват и в бургаските болници, ще отворят свои кабинети в града. Това ще осигури на бургазлии по-добро здравно обслужване. Откриването на Медицинския факултет е и възможност на лечебните заведения и двете университетски болници в града да се развиват.

Повече за кандидатстудентската кампания може да прочетете на адрес: https://www.btu.bg/index.php/bg/fakultetim/medical-faculty-m-bg/medical-faculty-gm-bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви