Най-големите представители на автомобилната индустрия в Бургас ще помогнат в оборудването с най-съвременна техника на лабораториите на напълно обновената Професионална гимназия по транспорт.

Те влязоха в училищното настоятелство, за да обучават кадри за най-актуалната специал-ност, която от тази година за първи път ще се изучава в Бургас – „Електрически превозни средства“. В момента и следващите години това ще бъдат най-търсените специалисти в транспортния бранш, които ще имат гарантирана реализация и сериозен доход

Родители и кандидат-гимназисти се възползваха от предоставената им уникална възможност първи да посетят и да се разходят в напълно осъвременената и модернизирана база на Професионалната гимназия по транспорт в Бургас. Те получиха полезна и интересна информация „от първо лице“ за нововъведенията в училището, новата образователна стратегия и актуалните специалности, по които ще се обучават от този септември учениците.

Новостите в обучението от тази година представи директорът на училището Ирина Пенкова. „Пред-лагаме изцяло обновена база с компютърно и технологично оборудване на кабинетите, интензивно изучаване на английски език и стипендии по време на обучението. Учениците ни получават безплатно обучение за придобиване на „В“ категория и възможност за надграждане до категория „С“. Благодарение на партньорите ни и националната програма за модернизиране на професионалното образование ще оборудваме с най-съвременна техника лабораторията за провеждане на обучение по най-новата ни специалност „Електрически превозни средства“.

Присъстващите на срещата се запознаха с част от партньорите на гимназията, които тази година протегнаха ръка на училището и ще отворят своите бази за практическо обучение на възпитаниците му.

„Тук децата ще изучават добра професия с много добро заплащане. Имаме дългосрочно сътрудни-чество с гимназията. Учебните автомобили и оборудването за диагностика и ремонт в лабораториите е на европейско ниво. Участвахме в подбора на техниката и е същата, с която 100 наши служители обслужват над 200 автомобила всеки ден. Имаме 40 онлайн обучения годишно, тъй като всяка година излизат нови модели, за които трябва да сме добре подготвени. Очакваме децата на практика при нас“, сподели управителят на „Спекта Ауто“ Николай Николов

„Аз съм бивш възпитаник на гимназията и мога да кажа, че училището има сериозно развитие. Ние също ще осигурим платени стажове и всеки ученик може да дойде при нас да се учи. Даваме въз-можност на децата да работят с най-съвременните технологии в транспортния бранш. Имаме център за мониторинг на база на изкуствения интелект, за да знаем предварително кога даден компонент ще излезе от строя и да предупредим водача да спре, за да се отстрани проблема“, допълни регионалният мениджър на „Volvo Group България“ Димитър Джамбазов.

„Работим с интелигентна система за управление на транспорта, електронна билетна система и видеонаблюдение. Въпрос на близко време е по улиците на Бургас да има електро автобуси. Затова в следващите години ще има търсене на специалисти по електрически превозни средства. Технологиите се променят бързо и ако искате да сте конкурентоспособни на пазара на труда трябва да бъдете добре подготвени. Гимназията по транспорт може да ви даде тази основа“, заяви Димо Петров от „Бургасбус“

„Автомобилите станаха интелигентни, което изисква и интелигентен подход. При нас можете да продължите обучението си в електротехниката, електрониката, електромобили и дори в програмиране и управление на въздушни и морски дронове. При наличието на бързо развитие на техниката учениците трябва да са близо до практиката. Фирмите тук ще ви помогнат за това“, допълни и проф. Радостин Долчинков от Бургаски свободен университет.

След дискусията родителите и учениците с интерес разгледаха напълно преобразените ученически стаи, кабинетите, лабораториите и новия физкултурен салон на Професионалната гимназия по транспорт.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви