климатолог

През последните 40 години температурата на морската вода не е била толкова висока, каза пред БЛИЦ климатологът проф. Георги Рачев. Това е рекорд. От 25 май досега се наслагва едно неустойчиво, но пък топло време. И в момента водата е около 24 градуса. На места дори бяха измерени 27 градуса, каза той.

Прогнозата е юли да бъде с нормални температури и по-високи от нормалното

-между 0,5-1,5 градуса. Юни също си отива с такива. Имайте предвид, че от 2000 година насам у нас не сме имали студено лято. В продължение на 12 години е с температури над нормата. А 2012 година ще остане в историята на климатологията, тъй като е най-горещото лято, откакто съществуват метеорологични наблюдения в България.

Нищо чудно температурите да достигнат рекорди, особено през втората половина на юли,

каза климатологът. Но национален рекорд от 45 градуса, колкото е достигано в Садово през 2000 година, трудно ще бъде постигнат. Причината е, че се очаква юли да бъде с повече валежи в Западна и Централна България. Затова и тези абсолютни температури трудно ще бъдат постигнати, уточни той. Земята ще бъде влажна и една голяма част от температурата ще се изпари. По морето пък ще е относително сухо.

Същата е прогнозата за август – нормални и малко по-високи температури и малко повече валежи в западната част на страната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви