Жозефин е любимата жена на Наполеон

Първата съпруга на Наполеон Бонапарт оставя диря не само в сърцето му, но и в световната история. Мари Роз Жозефа Таше дьо ла Пажери, е истинското име на Жозефин дьо Боарне. Тя се ражда на 23 юни 1763 година. Креолката от карибския остров Мартиника, едва на 16 години е омъжена за виконт Александър дьо Боарне. Бракът им обаче трае съвсем кратко. Раждат им се две деца, но веднага след раждането на второто съпрузите заживяват по отделно. През 1781 се ражда техният син Йожен дьо Боарне. А през 1783 Жозефин ражда и второто им дете – дъщеря им Ортанс.

Александър обаче е обграден от любовници. Една от тях дори го убеждава че дъщеря им, Ортанс, не е негово дете. Той изгонва Жозефин от дома им и започва дело за развод, което продължава няколко години. Поради липса на каквито и да било доказателства по твърдението му че Ортанс не е негова биологична дъщеря съдът отхвърля исканията му, през 1792 са официално разведени.

Докато Жозефин и Александър дьо Боарне са все още женени, Австрия обявява война на Франция. Александър е определен за командващ Рейнската армия. Заради неуспеха на войната през 1794 по време на Якобинския терор, много аристократи биват гилотинирани. Той и Жозефин са задържани и изпратени в затвора. Александър дьо Боарне е гилотиниран през юли 1794, но Жозефин оцелява.

Лекомисленият нрав от една страна, подплатен с природния чар и обаяние, помагат на вече разведената млада дама да не пропадне, въпреки че е разведена майка с две деца. Жозефин става любовница на председателя на националното събрание Пол Барс, който я запознава с младият генерал Бонапарт.

Амбициозният корсиканец е с 6 години по-млад от мадам дьо Боарне, но се влюбва в нея като хлапак.

Именно той започва да я нарича Жозефин.

Наполеон е дълбоко впечатлен от нейното обаяние. Лудо влюбен започва да я ухажва, но тя е доста неподатлива, чуди се какво да прави с този слаб и дребен на ръст корсиканец.

През 1797 Жозефин отстъпва пред ухажването на генерал Бонапарт и се омъжва за него, бракът е само граждански, църковен брак няма. Не е ясно дали в този момент изобщо е имало любов от страна на Жозефин или е била водена от чисто прагматични намерения – да подсигури своето и на децата си материално благополучие.

Две години по-късно, на 9 ноември 1799, Наполеон извършва преврат при който сваля от власт корумпираната Директория и става първи консул на Франция, при което останалите двама консули нямат никаква реална власт. Така Жозефин е първата дама на Франция. Пет години по-късно, през 1804 година, бива провъзгласен за император. Заедно с него императорската корона получава и съпругата му – императрица Жозефин дьо Боарне.

Докато воюва на италийския полуостров, роднините на Наполеон с особено злорадство се надпреварват да му докладват за това как и с кого му изневерява Жозефин. Всичко обаче е напразно – Наполеон е така заслепен от любовта си, че ѝ прощава и изневерите и съмнителните финансови сделки, извършвани от съпругата му за сметка на неговата армия.

Двамата обаче нямат деца. Неспособността да му роди наследник е основната причина да се стигне до развода между тях. През 1807 година двамата официално разтрогват брака си. Наполеон се жени за австрийската принцеса Мария – Луиза.

И въпреки краят на брака им, Наполеон не веднъж е подарявал на бившата си съпруга огромни суми, а доста от роднините й прави монарси в различни краища на света.
Говори се, че последните думи на Наполеон Бонапарт преди да издъхне са били: „Армията, Франция, Жозефин“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви