Ако вярвате в това - недейте

При наличието на тонове информация и Интернет е учудващо, че все още хората вярват в тези 10 мита. Да вземем за пример пукането на кокалчетата на пръстите: въпреки множеството доказателства, хората все още вярват, че пукането води до артрит. Шокиращо много хора вярват в „Правилото за 5-те секунди“, при което ако храната падне на пода само за пет секунди, тя ще е годна за консумация. Повярвайте, бактериите нямат часовник, с който да ви засичат пет секунди.

Днес още разгледаме 10 мита, в които хората все още вярват.

Мит: Великата китайска стена се вижда от космоса

Реалност: Този мит придобива най-голяма популярност през 2004 г., когато Международната космическа станция направи снимка на Великата китайска стена от космоса. Но какво се вижда на нея?

Само един куп планински вериги. Това, което хората успяха да си съчинят е, че виждат сивкави цветове, които смятат, че са от стената. С просто око, Великата китайска стена е видима от космоса, колкото и е видима и спалнята ви.

Какви пет секунди, какви пет лева?!

Мит: Правилото за 5-те секунди

Реалност: Не рискувайте да ядете храна от пода. Учените от Clemson University са направили експеримент, като са поставили хляб върху повърхност заразена със салмонела за 5 секунди. Само за тези 5 секунди, върху хляба са открили до 5 хиляди бактерии.

Мит: Пукането на кокалчетата на пръстите води до артрит

Реалност: Учените не са открили никаква връзка между пукането на кокалчетата и артрита. Все пак, бъдете внимателни, когато го правите, защото пукането може да доведе до намаляване на силата на захвата и подуване.

Мит: Прилепите не могат да виждат

Реалност: Според Роб Майъс, който е изпълнителен директор на Организацията за опазване на прилепите, някои от големите видове прилепи „могат да виждат три пъти по-добре от хората“.

Разбира се, има и прилепи с не толкова развито зрение, които предпочитат да използват ехолокация, за опознаване на територията, но няма слепи прилепи.

 

Мит: Слънцето е жълто

Реалност: Според учените от Станфордския център за слънчев мониторинг, „често срещано погрешно схващане е, че слънцето е жълто, оранжево или пък червено…Всъщност, то е смесица от всички цветове, което го прави…бяло.“

Ние го виждаме жълто или оранжево, защото вълните с тези цветове са най-дълги и достигат до очите ни. Останалите се разпръскват в атмосферата.

Въобще не чакайте!

Мит: Трябва да изчакате 24 часа, преди да обявите някого за изчезнал

Реалност: Това не е вярно, поне в повечето части на света – включително България и САЩ, откъдето тръгва този мит. Всички сме гледали тези криминални сериали, в които полицията казва, че трябва да изминат 24 часа, преди да се обяви човек за изчезнал.
Истината е, че ако имате съмнения, че ваш близък е изчезнал, не чакайте дори минута повече. Съобщете веднага!

Мит: Айнщайн е бил скъсан по математика

Реалност: Не, Айнщайн никога не е бил скъсан по математика. Митът се разпространява от началото на 20 век, но самият Айнщайн казва: „Никога не съм се провалял по математика. Преди да навърша 15 години, вече бях усвоил диференциално и интегрално смятане“.

Въпреки това, поради някаква причина, този мит все още витае в интернет пространството.

Ако разчитате на това, сте в опасност

Мит: Мълнията не пада два пъти на едно и също място

Реалност: Този мит, станал популярен от телевизията, не съдържа грам истина. Емпайър Стейт билдинг бива удрян от мълнии поне 23 пъти годишно. Рой Съливан е единственият човек в света, удрян от мълния цели 7 пъти.

Мит: Дъвката се смила от организма за седем години

Реалност: Мит е, че дъвката се смила от организма за седем години. Вярно е, че отнема повече време, но не и толкова. Според клиниката „Майо“, частите от дъвката, които са смилаеми, се смилат веднага, а останалите организма изкарва в тоалетната.

Мит: Студеното време разболява

Реалност: Всяко дете е чувало от баба си или майка си, че ако стои много навън през зимата, ще се разболее. Това е погрешно схващане.

Студеното време не разболява повече от останалите сезони. Даже, настинката и грипът са вируси, които не обичат зимният въздух. По-скоро, ако климатът е променлив, би могъл да причини настинка или грип.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви