Синьото боровинково лято е тук.

Тези малки плодчета са истинска здравословна бомба, съдържаща повече антиоксиданти, витамин С, ресвератрол, витамин Е и полифеноли в сравнение с ягодите, малините и къпините.

Не случайно е любимото природно лакомство на скандинавските народи, които добре зареждат фризерите със сините плодчета, за да имат добри ресурси от витамини през дългата северна зима.

Боровинките предпазват от загуба на паметта. Проучване, проведено през 2012 г., предполага, че яденето на най-малко една порция от боровинки седмично може да забави когнитивно отслабване на паметта от няколко години. Възможното обяснение идва от проучване при мишки, което установило, че плодовете може да защитават мозъка от клирингови токсични протеини, които се натрупват там.

Боровинките могат да бъдат използвани като естествена хранителна боя.

Легендата разказва, че първите американски заселници сварявали плодовете с мляко, за да получат сива боя. Днес боровинките се използват за украсата на торти, пълнеж на кекс или пай.

Перфектните боровинки трябва да бъдат „прашни“ на цвят. Подобният на прах синкаво лилав цвят е признак за тяхната зрялост, вкусови и лечебни качества. Добре е да знаете, че този „прах“ трябва да се мие обилно под течаща вода, непосредствено преди консумация, тъй като именно той предпазва плодовете от разваляне.

Едва ли бихте предположили, че боровинковият храст е „роднина“ на азалията и рододендрона, но това е факт. Всичко те принадлежат на семейство Пиренови.

Производителите на преработени храни едва ли ще ви кажат, че продуктите с аромат на боровинки реално не съдържат никакви боровинки. Не се лъжете, че похапвайки разхлаждаща мелба с боровинков сироп или дори сладолед с характерния за плодовете лилав цвят, вие действително консумирате полезните топчести плодчета.

Целият този парад на вкусове се дължи на химически преработени субстанции, нямащи нищо общо с натуралния плод. Затова е по-добре да си набавите пресни или замразени боровинки (според сезона) и да се насладите на вкусния плод, който е и толкова полезен.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви