остров

Общински съвет Бургас прие да бъде разширен пристана на остров Света Анастасия, на който акостира туристическото корабче, носещо същото име. Така на мястото ще могат да спират и по-малки плавателни съдове.

„Островът не се използва повече от 50 работни дни в годината. Липсва и закрита лодкостояна. Имали сме инциденти и за щастие не се е стигало до фатален край. Взехме решение да не рискуваме повече и държавата да ни даде право да осигурим безопасността. Сигурен съм, че тогава мястото ще бъде отворено повече от 50 дни“, каза кметът Димитър  Николов

Утвърждаването на острова като привлекателна туристическа атракция изисквало осигуряване на възможност за посещения на повече туристи в по-дълъг период през годината – не само през лятото, но и в преходните сезони, без зависимост от вятъра и вълнението на морето.

Това наложило и необходимостта да се предприемат допълнителни мерки по разширяване и защита на пристана

Общината е изготвила и проект на Специализиран подробен устройствен план – парцеларен план за изграждане на пристанищно съоръжение, което ще премине и през одобрението на МРРБ.

1 КОМЕНТАР

  1. Общината се е „доказала“, като един виден стопанин на пристанища, визирам Сарафово, което е на пълна загуба и няма ред нужни за пристанище неща(пълно с трева и затлачено), а и общинските желания да бъде унищожено държавното пристанище и застроено, така че всеки досег на общината със пристанище на острова ще е фатален за острова. На този остров има място за ок 200 човека заедно и става пълно, затова и един кей му е достатъчен. Въпросът е, че кеят трябва да се ползва да слезеш и да се махнеш на плаваща котва, а не да го заемаш и пречиш на останалите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви