Британски учени установиха, че оптималното работно време за психичното здраве е осем часа седмично, съобщи в. „Индипендънт“.

При такова работно време психичните проблеми намаляват с 30 процента в сравнение с безработицата или гледането на деца.

Данни психичното здраве да се подобрява при повече часове работа седмично няма.

Изследването е извършено от социолози от университетите в Кеймбридж и Салфорд заради опасенията, че автоматизираните технологии могат да наложат масово съкращаване на работното време. Те са използвали данни за повече от 70 000 британци, събирани от 2009 г. до 2018 г., за да анализират как промяната в работното време се отразява на психичното здраве и задоволството от живота.

„Имаме насоки как да дозираме всичко – от витамин С до продължителността на съня, за да се чувстваме по-добре, но

за първи път се поставя въпросът за платената работа“

– каза един от авторите на изследването д-р Брендън Бърчел от Кейбриджкия университет.

И добавя:

„Знаем, че безработицата често е пагубна за благоденствието и се отразява зле не само на общественото положение, но и на самочувствието, използването на времето и чувството за обща цел. Сега вече имаме идея колко платена работа е необходима, за да бъдат постигнати психосоциалните ефекти – и тя въобще не е много.“

Развиването на изкуствения интелект и роботиката предизвикват много опасения, че безработицата ще се увеличи.

Според социолозите решението е да бъдат преосмислени сегашните норми за пълно работно време и часовете да бъдат преразпределени така, че всеки да се облагодетелства от работата дори и това да означава много по-кратко работно време.

Специалистите предлагат и други опции като петдневни уикенди, да се работи само по два часа на ден или годишният отпуск да бъде увеличен на няколко месеца, пише БТА.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви