Зимните олимпийски игри през 2026 година ще се проведат в Милано/Кортина д‘Ампецо, съобщиха от Международния олимпийски комитет.

Олимпиадата ще се проведе между 6-22 февруари през 2026. Италия е домакинствала на Зимни олимпийски игри на два пъти – през 1956 в Кортина д‘Ампецо и през 2006 в Торино, докато Швеция е била домакин само на Лятна олимпиада – през 1912 в Стокхолм.

Членовете на МОК дадоха 47 гласа за италианската кандидатура срещу 34 за шведската на Стокхолм/Аре.

“Това е исторически ден и победа за цяла Италия“, заяви вътрешният министър на Италия Матео Салвини, който изчисли, че Игрите ще генерират 5 млрд. евро и ще създадат 20 000 работни места.

По пътя към решението за 2026, кандидатурите на Калгари, Грац в Австрия, Сапоро в Япония и Сион в Швейцария отпаднаха от надпреварата за домакинство поради опасения свързани с разходите по събитието или липса на подкрепа.

Кандидатурата на турския ски курорт Ерзурум пък бе отхвърлена от МОК през октомври 2018.

Кандидатурата на Стокхолм, където се проведе световния шампионат през февруари, не бе достатъчно подкрепена в решителните етапи при избора на домакин поради липса на достатъчно уверения за финансиране. Зимните олимпийски игри през 2022 година ще се проведат в Пекин.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви