Д-р Йордан Христов е сертифициран специалист по подводна медицина от 2017 г. От 2012г. е член на EUBS /Европейско дружество по подводна и хипербарна медицина/.

Д-р Христов, с какво барокамерата в „Лайф Хоспитал“ е полезна за водолазите в региона?

В последните години желаещите да практикуват водолазен спорт се увеличават. Въпреки модерното оборудване и опитните инструктори винаги съществува риск от инциденти.
Едно от най-опасните и животозастрашаващи състояния е т.нар. „кесонна болест“. Това е комплекс от патологични явления, обусловени от възникването на свободен газ в кръвта и тъканите на организма. Основна причина за това състояние е неадекватната декомпресия или казано по друг начин – водолазът е изплувал от голяма дълбочина прекалено бързо. Клиничната картина е изключително разнообразна, като това зависи от локализацията на образуваните мехурчета. Най-често срещан, а понякога и единствен симптом, е болката по стави, кости и мускули.

Другите симптоми са сърбеж, парене и промяна на цвета на кожата. По-тежките засягат дихателната и централната нервна система, но за радост са много редки – под 5%.
Единственото лечение на кесонната болест е бърза и своевременна рекомпресия, т. е. водолазът трябва да бъде потопен на дълбочината, на която е бил и да се започне плавно и контролирано изплуване съгласно съществуващите таблици.

В нашата барокамера можем чрез компютърни програми плавно да потопим и контролирано да върнем даден водолаз на необходимата дълбочина. Можем да използваме различни режими – както на сгъстен въздух, така и на кислород. Таблиците, които използваме, са съставени и одобрени за ползване от водещи асоциации по подводна и авиационна медицина.

Географското разположение на барокамерата в „Лайф Хоспитал“ в Бургас позволява бързо и адекватно начало на лечението, тъй като всяка минута е важна. Досега пациентите с кесонна болест трябваше да пътуват до Военноморска болница Варна, за да започнат рекомпресия.
Малцина обаче знаят, че ходенето до Варна е свързано с изкачване на повече от 300 метра надморска височина, а това означава задълбочаване на симптомите и влошаване на клиничната картина.

Сега вече това не е необходимо, тъй като нашият екип / д-р Христов и д-р Коешинов / сме винаги на разположение на всеки водолаз, претърпял воден инцидент.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви