Птици, предвестници на смъртта

От прастари времена се говори, че някои птици предвещават неприятности или смърт. За едни подобни твърдения са само суеверия, но за други опитност, предавана през вековете.

БУХАЛ                                                                                                             Бухалите живеят предимно на открито, но понякога напускат ливади и гори, за да „посетят“ селата и малките градове. Те са активни през нощта, поради което е събитие, когато някой човек види бухал. Затова срещата с нощната птица не се смята за добър късмет, тъй като от прастари времена нейната поява се приема като лоша прокоба, знак за неприятни събития и даже смърт. Не са малко хората, които са споделяли, че преди смъртта да навести къщата им, са чували виковете на бухал. Мнозина и днес изпитват вледеняващ ужас, когато чуят гласа на тази птица. Някои броят колко пъти ще се чуе гласът й и се опитват да разтълкуват след колко време ще ги сполети нещастието.

Според някои твърдения, основани на лични преживявания, единствено белязаният със смърт не чува виковете на нощната птица, и по този начин роднините се ориентират кой се е запътил към отвъдното.

СВРАКА                                                                                                             Свраката има лоша библейска слава, тъй като е отказала да се качи в ковчега на Ной. Смята се, че под езика й има капчици кръв от самия дявол.

Дори и Иван Грозни е изпитвал ужас от тези птици.

Според една легенда, когато той наредил да бъдат изгорени всички вещици, те се превърнали чрез магия именно в свраки и така се спасили. Тогава Иван Грозни ги проклел да си останат завинаги птици.

За разлика от други птици, които предизвикват неприятни усещания със своята многочисленост, при свраките е лоша поличба да видиш само една птица. Ако тя прелети над главата на човек, се смята, че той вече е пътник. По същия начин се тълкува и кацнала сврака на покрива на къща. Това предвещава смърт, но никой от обитателите на къщата не знае кой ще умре, затова често настъпва паника. Но ако свраките са две е на хубаво. Три свраки предвещават пътешествие или сватба, четири-добри новини, а пет – весело празненство.

ВРАБЧЕ                                                                                                             Врабчето има славата на боец, на издръжлива на студ и пек птица. Не е претенциозно, умее да оцелява, умее и да се забавлява. В същото време се смята, че е досадник и безчувствено съзнание. Докато Христос е умирал, именно врабчета са подскачали на кръста му, издавайки кресливите си звуци.

С такава репутация не е странно, че врабчето е натоварено с отговорността също да бъде предвестник на смъртта. Не се смята за добър знак врабче да кацне отвън на перваза на прозореца и да почука с човка по стъклото или да влети в стаята. Хора, изгубили любим човек, са споделяли как в навечерието на тъжното събитие се е появявало врабче сякаш от нищото.

ГАРВАН, ВРАНА 

Гарванът е една от най-интелигентните птици.

Слави се с изключителна памет за места и хора, като тази памет се предава от поколение на поколение. Хората винаги се впечатляват, когато видят гарвани да спират за почивка на едни и същи места и това да се случва в продължение на десетки години. Тези места често са около гробища, но гарванови ята могат да се видят и в култивирани паркове и градини, където няма леш и мърша, които обикновено привличат тези птици.

От много векове се знае, че гарваните обичат местата, където са се водили сражения и по земята са останали десетки трупове, които след това ветровете са затрупали с пласт земя. Дори стотици години по-късно гарваните не забравят тази места и указват с присъствието си, че на дадено място под земята има човешки кости.

Смята се, че гарванът е свързан с дяволските сили и осъществява връзка между света на живите и света на мъртвите. Появата му на необичайно място винаги се свързва с наближаващо нещастие. Лош знак е викът на самотен гарван, кацнал на дърво, ако в близост се намират хора, заети с ежедневните си земеделски работи. Със своите крясъци птицата предупреждава за дебнеща ги опасност. Гарваните често навестяват и къщи с болен човек. Обикновено си появяват по-рано, преди още собствениците на дома да са разбрали, че някой от тях страда от тежка болест. Прелитайки в кръг над къщата птицата предупреждава за смъртоносно заболяване. А когато приближи краят на болния, каца на покрива и издава своите протяжни звуци.

Въпреки славата си на вестител на смъртта, всъщност гарванът предупреждава хората за задаващ се сериозен проблем, като по този начин им дава възможност да предприемат нещо и да отдалечат края си, да се смирят и да преосмислят отношението си към околните.

ГЪЛЪБ                                                                                                              Гълъбът олицетворява чистотата, любовта, доброто. Появата му се свързва с предстоящо приятно събитие. А според редица вярвания,

ангелите слизат на земята, приемайки образа именно на гълъби.

Някои народи оставят на пресен гроб парче хляб с надеждата да бъде намерено и раздробено на трохи от тези птици. Смята се, че по този начин гълъбите помагат на добрата душа да намери пътя към Рая.

Но ако хлябът бъде накъсан от гарвани и врани, това е знак, че под пръстта е положен лош човек.

Гълъбът също предупреждава за идваща смърт, ако кацне на прозореца отвън и почука с човка по стъклото. Но тези знаци не се приемат със страх и ужас, а като предзнаменование, че умиращият го чака светъл път, когато напусна физическото си тяло.

КУКУВИЦА                                                                                                        Въпреки че в поезията и народният фолклор кукувицата се свързва основно с образа на идващата пролет, нейната поява никога не предвещава нещо хубаво. Ако прелети над населено място, кукайки, често е знак за пожар или мор по добитъка. А и всеки знае какво е да те закука кукувицата – колкото пъти чуеш „ку-ку”, толкова години ти остават да живееш.

При някои народи съществува традиция –

когато видят кукувица сами да я питат: „Кукувице, кажи ми колко години ще живея?”

Но тази припряност може и да не доведе до ответно кукане. Ако кукувицата замълчи, тълкува се като бързо приближаваща се смърт, затова е по-добре да не се рискува с въпроси.

Лоша поличба е кукането да идва от посока „север”, или ако кукувицата е кацнала на прогнил клон. Знакът в този случай е смърт. Особено лош знак е кукувица да прелети над къща, от която изнасят покойник. Нейната визита не се приема като „констатация” на смъртта, а че в къщата ще умре още някой.

ЛЯСТОВИЦА                                                                                                Елегантната лястовица има противоречива слава. Според общоприетото схващане, тази птица привлича финансовия късмет и носи благополучие на семейството. Смята се, че лястовицата никога не свива гнездо под прозорците на къщи, обитавани от лоши хора и заредени с отрицателна енергия.

От друга страна, с черно-бялата птица се свързват неприятни поличби. Тя също се счита за пратеник на смъртта: ако прелети ниско над рамото на човек, е символ за неизбежна гибел.

ЧАЙКА                                                                                                                         В славянските поверия

за чайките се смята, че са душите на загинали моряци.

Затова и моряците се отнасят с особено внимание към тях. Много екипажи на кораби и днес „гадаят” за бъдещето си, наблюдавайки тези птици. Съществува поверие, че ако три чайки прелетят над моряк или кораб, ще се случи нещо много лошо и смъртта не може да бъде избегната. Ако заблудена чайка докосне някого с крило по лицето, този човек след кратко време ще умре. Същата съдба очаква и този, който убие чайка.

Моряците вярват, че нито един кораб няма да завърши плаването си безпроблемно, ако преди да отплува, не него няма кацнали чайки.

Чайките рядко се отдалечават от водоемите, но когато отлетят към оживени и шумни градове, се приема като знак за приближаваща опасност. Понякога птиците прелитат огромни разстояния до къщата на някой моряк, за да „предупредят” роднините му, че техният родственик вече не е между живите. В такива случаи птицата просто влиза в къщата като у дома си. Ако в дадено семейство няма моряк, тогава нейното присъствие се приема като съдбовен знак към главата на къщата.

С чайките е свързан и един пресен мистичен случай. Преди няколко години папата пусна бели гълъби от прозореца на Ватикана и изведнъж, сякаш от нищото, се появиха един гарван и една чайка и се опитаха да убият гълъба. Все още никой не е дал обяснение на каква поличба светът стана свидетел тогава. Някои се опитаха да обяснят случката с невероятната белота на специално селектираните за нуждите на религиозния канон на Ватикана гълъби. А въпросът бе: откъде се появиха гарванът и чайката и синхронно нападнаха гълъба?
….
Птиците като предшественици на смъртта са класически образ в славянските поверия. Но не вземайте знаците прекалено сериозно, ако нямате лични доказателства, че тяхната внезапна поява е донесла нещастие на семейството ви или на ваши близки.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви