И Македония ще прави коли на ток

Основаната в Скопие компания BB Classic Cars планира да започне производството на собствен електромобил. Това ще стане помощта на държавен фонд за иновации на Северна Македония, насочен съм екологичните технологии. В момента компанията възстановя стари автомобили, като ги оборудва с електрически задвижваши агрегати.

В Северна Македония се надяват страната да бъде приета в ЕС. Там през 2020 г. влизат по-строги екологични изисквания към новите автомобили. Затова и местните власти планират въвеждането на субсидии за покупка на превозни средства с по-ниски или нулеви вредни емисии.

Първият проект на BB Classic Cars е да превърна Zastava 750 (в основата на този модел е Fiat 600) в електромобил. Оргиналният автомобил е произведен в Крагуевац по времето на бивша Югославия и се ползва с огромна популярност в страната.

Преобразуването на старата „Застава“ в кола с електрическо задвижване става с помощта на двигатели, произведени от

компанията Kessler, която има завод в Северна Македония.

Според директор на BB Classic Cars – Миодраг Китановски, електромоторите на Kessler имат огромен потенциал, но въпреки това, максималната скорост на колите е ограничена на 120 км/ч.

Новият електромобил може да измине 150 км с едно зареждане, което отнема около 3 часа при използване на стандартна мрежа. Ако се ползва бързо зарядно устройство, времето е само 15 минути. Цената на три часа зареждане е по-малко от 1 евро за 10 киловата, какъвто е капацитетът на батерията.

Цената на електромобила е около 20 000 евро, като компанията търси главно купувачи от чужбина, тъй като в Северна Македония трудно биха се намерили такива. За сравнение, компанията Porsche Macedonia предлага електрически Volkswagen e-Up и e-Golf съответно за 25 000 евро и 37 000 евро.

На нас вече не ни доверяват и сглобяването на автомобили – последен пример беше „Фолксваген. Така че за производство на нещо подобно даже и не смеем да мечтаем и да питаме. Понякога е по-добре да не знаем.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

sixteen − 9 =