Всички творчески школи при Народно читалище „Фар 1946“ се включиха в осъществяването и представянето на проекта „Работилница за книги“. Той е съфинансиран от Община Бургас.

„Идеята за обединяване на света на детето със света на книгата е сред основните приоритети на НЧ „Фар 1946“ – Бургас. Проучване на интересите на детската аудитория ни насочи към създаването на книга за деца от деца. Бяхме провокирани от текстовете на „Осем заешки истории“, разказани от куклено-театралния режисьор и драматург Емилия Цанкова и предоставени ни от Издателска къща „Знаци“. С голямо желание децата от школите към читалището тръгнаха по пътя на създаване на книжка и представянето й на живо“, разказа Ирина Костадинова от читалището

Интересни бяха по време на проекта срещите с издателката Румяна Емануилиду и разучаването на всички етапи в книгоиздаването. От дизайнерката Катерина Петкова децата разбраха как се дава визията на книгите и се подготвят за печат, в печатница „Информа принт“ те бяха впечатлени от многобройните професии и дългия път за създаването на една книжка.

Малките творци от Детско Арт ателие 7 с ръководител Юлия Ангелова илюстрираха забавните и поучителни заешки истории. В БХГ „Петко Задгорски“ героите оживяха чрез драматизацията на Детска театрална школа „Усмивка“ с ръководител Румяна Кралева. После всички отпразнуваха добре свършената работа

Книгата „Осем заешки истории“ ще има премиерно представяне на 5 август от 17.30 часа по време на Международния куклен фестивал на открито „Дни на куклите“. Тогава всички ще могат да получат автограф от авторката Емилия Цанкова и от Невена Ангелова – художник илюстратор, автор на прекрасната корица.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

13 − 3 =