Двукратната олимпийската шампионка на смесени двойки по спортна акробатика от Младежките игри в Буенос Айрес Мариела Костадинова /на смесени двойки и отборно/ запали олимпийския огън днес пред Пантеона в Морската градина. Със символичния акт беше отбелязан Международния олимпийски ден – 23 юни, който се превърна в празник за много бургазлии.

Събитието беше организирано от община Бургас и протече под мотото „ДА СЕ ДВИЖИМ ЗАЕДНО” – част от програмата „Активни и здрави Бургас”. В него се включиха малки и големи, като част от тях пробягаха километровата трасе, а други предпочетоха да го преодолеят на кънки, ролери, с велосипеди, детски колички

Спортното мероприятие е с цел да се популяризира здравословния и активен начин на живот и съзнателното дишане“, призовават организаторите.

При финиширането на участниците, възпитаник на СУ „Юрий Гагарин” предаде горящия факел на младежката олимпийска шампионка Мариела Костадинова

Програмата включваше също и откриване на новите активни зони, където ще се провеждат открити тренировки по йога, стречинг, крос тренинг, бойни изкуства, танци.

Международният олимпийски ден се чества се с решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896-а в Атина се провежда първата модерна спортна олимпиада

През 1894-а обаче френският педагог и историк Пиер Дьо Кубертен решил да възобнови провеждането на Олимпийските игри. За да даде гласност на плана си, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж.

Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция, и игрите да се провеждат на всеки 4 години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви