Министерството на културата /МК/ ще подкрепи разширението на базата на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас.

Министър Банов заяви, че МК ще осигури средства за разширението на базата на училището след представяне на окончателния проект. Между ръководството на учебното заведение и ресорното министерство вече е осъществена кореспонденция. Изпратена е информация за проекта и предстоящите действия по него.

Това стана ясно от отговор на министър Банов на въпрос от народния представител от ГЕРБ Диана Саватева. Тя коментира, че подобряването на условията и материалната база в училищата по изкуства и в частност в Музикалното училище в Бургас, е сред важните ангажименти на МК.

Тя поясни, че НУМСИ „Професор Панчо Владигеров“ има възможност да започне строителни дейности с преходен остатък от 2018 г. в размер на близо 168 хил.лв. Сумата обаче не е достатъчна за реализирането на цялостното разширение.

„В момента в 6 училища по изкуствата в страната текат ремонтни дейности и преустройства. Надявам се, че през следващата година в този списък ще е и НУМСИ „Професор Панчо Владигеров“. Има технически проблеми по проекта, те се отстраняват и са преодолими, като в най-скоро време документацията ще бъде приведена в необходимия вид. Училището се развива непрекъснато и има голяма роля в културния живот на Бургас. Новите специалности – „Рекламна графика“ и „Сценичен костюм“ дават възможност на деца с художествен талант да се обучават. С очакваното разширение ще бъдат обособени и оборудвани модерни ателиета“, каза по време на парламентарния контрол депутатът от ГЕРБ Диана Саватева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви