Главният треньор в СКВТ „Черноморец” Петър Йонов вече има помощник в лицето на сръбския си колега Живислав Живанович Жика. Специалистът по водна топка пристигна в Бургас и бе запознат със структурата на клуба. На открития басейн „Флора” Жика помага в тренировките на състезателите в детските гарнитури на школата.

Живислав Жика е един от тримата сръбски специалисти, участвали в написването на програмата за подготовка на сръбския национален отбор по водна топка – мъже за олимпийския цикъл – Токио 2020.

66-годишният сърбин е ген. секретар на ватерполната федерация на Южна Сърбия и регионален селекционер, ген.секретар на Треньорското сдружение по водна топка в Сърбия, а от 10 години е и в структурния съвет, отговарящ за изготвянето на национални програми за олимпийска подготовка и развитие на водната топка в страната.

През 2009 г. начело на женския тим достига до 6-то място на Универсиадата в Белград, а през същата година се класира трети в света с националния отбор, юноши до 20 г.
Жика е бил треньор на отбори от сръбската „А” лига като „Шабац”, „Лесковац”, „Раднички” /Крагуевац/. С последния печели шампионската титла на страната – мъже.

Живислав Живанович Жика пристигна в Бургас по покана на председателя на СКВТ „Черноморец” Петър Йонов. Двамата се договориха за това в края на миналата година.

Другият специалист в спортно-техническия щаб на „Черноморец” е Славчо Каменов. Той е известен треньор в плуването, под чието ръководство са се подготвяли много български плувци.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 + fifteen =