Там, където са забранени автоматици

На един от автомобилните пазари, където автомобилите с механични трансмисии изчезват най-бързо, вече съществува онлайн пространство, забранено за коли с автоматици. Инициативата е на „3-Pedal Car Club of America”, т.е клубът на собствениците на автомобили с механични кутии. И представлява платформа за продажби и обмяна на информация за такива коли.

Естествено, всички обяви на 3-Pedal Classifields са безплатни, макар че изборът на коли засега е изключително ограничен. И ако не се появи масиран внос от Европа, едва ли рязко ще нарасне в близко бъдеще.

Интересното е, че обявите не са само за скъпи спортни коли, има и съвсем обикновени и достъпни автомобили. Например, някои вече застаряващи модели на BMW.

А анализаторите препоръчват сайта като идеалното място, откъдето може да си купите първата кола с механична трансмисия /благозвучно наречена у нас „ръчка“/, ако искате да се научите да карате такъв автомобил. Естествено, тази препоръка е ценна за Щатите и почти абсурдна за Европа. Но както знаем, на Стария континент „ръчките“  все още не са застрашени от изчезване. Или поне положението не е толкова драматично.

Най-скъпата кола, засега, обявена за продажба е Porsche 911 GT2 RS от 2011 година с цена почти 400 000 долара – автомобил, който в никакъв случай не е подходящ за човек, който тепърва ще се учи да кара возила с механична кутия.

Пределно ясно е, че пазарът все повече ще принадлежи на фамозните автоматици. Ако нещо е сигурно, това е, че хората си търсят лесното. И, ако може да прехвърлят част от решенията в живота си някому, не се колебаят. Така че – съдбата на „ръчките“ е ясна. Което прави такива местенца в света още по-ценни. Поне за хората, които все още могат да решат коя скорост да изберат за автомобила си…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty − 17 =