Седмокласниците с по-добро представяне на матурата по математика
Седмокласниците с по-добро представяне на матурата по математика

Национално външно оценяване по математика след седми клас се провежда днес. Изпитният вариант ще бъде изтеглен в 8.00 часа в зала 5 на Министерството на образованието и науката, съобщиха от Министерството на образованието.

Самият изпит започва в 9.00 часа. Учениците трябва да заемат местата си в училищата, които учат, най-късно до 8.45 часа. За да бъдат допуснати до външното оценяване, седмокласниците трябва да носят служебната бележка с входящ номер и документ за самоличност – лична карта, ако имат такава, или да представят бележника си или личната си ученическа карта

Учениците нямат право да ползват на изпитите никакви средства за мобилна комуникация, нямат право да ползват калкулатори и справочници. В училищата ще има и видеонаблюдение, припомнят от МОН.

Квесторите ще са от други училища, те трябва се явят един час по-рано и най-късно до 8.30 часа да са в класните стаи, за да посрещнат учениците

През тази учебна година учениците, които се очаква да се явят матурата по математика, са 61 223. Те ще полагат изпитите в 1696 училища, в 4930 зали, а над 16 000 квестори ще осигуряват нормалните условия в изпитните дни.

Заради изпита днес е неучебен ден за останалите ученици в страната

От Министерството припомнят, че тази година в изпита има нов момент – седмокласниците трябва да пишат с черен химикал, а всеки изпитен комплект ще има свой уникален баркод.

Причината за това е, че за първи път през тази година оценяването на изпитните работи на седмокласниците ще е електронно, като работите ще се сканират, както на държавните зрелостни изпити в 12-и клас. От миналата година резултатите в седми клас не са с оценки, а с точки, като максималният брой е 100, но според балообразуването може да има различни комбинации, с различни предмети, определени от педагогическите съвети на училищата. Максималният бал за кандидатстването след седми клас в гимназиите е 500 точки.

Резултатите от изпитите в седми клас се очаква да бъдат обявени до 27 юни, а до 3 юли ще се получава свидетелството за основно образование

От 3 до 5 юли ще се подават документите за участие на седмокласниците за класирането в гимназиите. През миналата година 39 процента от родителите подаваха тези документи по електронен път, но от тази година ще има само електронно подаване на документите за кандидатстване.

Родителите ще могат да подават електронно документите от личния си компютър – от дома или от офиса си, или в училищата гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника

Държавният план-прием вече е утвърден и седмокласниците в страната ще кандидатстват за общо 2499 паралелки. От тях 1446 са професионалните паралелки, а 1053 са профилираните паралелки или заявените професионални паралелки са 57 процента.

До този момент изпитът след седми клас се провеждаше на два модула – задължителен и по желание. Първата беше задължителна заради националното външно оценяване, а втората при желание за кандидатстване в елитна гимназия

Отпадането на двата модула важи и за двата изпита – математика и български език. При формирането на крайната оценка няма да има промени, каза министър Красимир Вълчев.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 + fifteen =