Един от сериозните въпроси стоящи пред бъдещият летящ автомобил е начинът по който ще се вдига във въздуха. Дали като типичен самолет, за което е нужна някакъв вид писта, или като хеликоптер вертикално. Повечето от привържениците на идеята залагат на второто. Отговор на този въпрос дава новата концептуална разработка с име Aska.

Тя е дело на американско-израелския стартъп NFT и се определя като мепесе тип eVTOL. Това означава – Electric Vertical Take-Off and Landing /електрическо вертикано излитане и кацане. Машината има крила, които се сгъват назад и може да се кара по нормален път. Габаритите му са на типичен SUV.

Когато настъпи времето за излитане, крилата се разгъват навън и заработват 10 вентилатора вградени в тялото на машината. Те са подпомогнати от още два в краищата на крилата и два в задната част. Тягата на тези 14 пропелера е достатъчна за да издигне превозното средство във въздуха до височината предвидена за летене.

Тогава перките в краищата на крилата и отзад заемат се завъртат на 90 градуса и осигуряват надлъжната тяга, а тежестта на машината се поема от аеродинамичната сила създавана от профила на крилата. Когато идва време за кацане процесът се повтаря в обратен ред.

Плановете са триместната машина да работи с автономно управление,

както на земята, така и във въздуха с помощта на оригинална система за изкуствен интелект, която е в състояние да разпознава движещи се и стационарни обекти на пътя и във въздуха. Нещо което няма да зарадва феновете на Джеймс Бонд и Фантомас – понеже крилата са с размах от порядъка на 20 метра, няма да е възможно машината да стартира от улицата или пътя, а ще трябва да ползва за това специална площадка.

Захранването на моторите е от акумулатор с възможност за презареждане дори във въздуха при пускане в работа помощен бордови бензинов генератор, с помощта на който се осигурява пробег в рамките на 560 км.

Естествено, този летящ автомобил няма да е евтин и заради това от стартъпа предвиждат абонаментен сервиз, при който клиентите ще заплащат месечни суми, осигуряващи им достъп до някоя от наличните машини, когато имат нужда.

Името Aska означава на японски “летяща птица” и работещ модел беше демонстриран по време на изложението EcoMotion в Тел Авив. От компанията съобщават, че летящ прототип на машината ще стартира в изпитания през първото тримесечие на следващата година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eleven − six =