Изложба, представяща новооткрити артефакти, които са част от фондовете на Историческия музей в Приморско, беше открита в музея „История на котвата“ в Ахтопол.

Показани са ранно средновековни лампи, различни видове керамични съдове и други предмети от ежедневието на хората, обитавали района недалеч от Приморско във времето на късната античност.

Тя е организирана и осъществена от сдружение „Черноморска Странджа“ с председател народният представител инж. Петър Кънев.

Експозицията може да бъде видяна в хотел „Невен“ в морския град, където целогодишно е отворена и изключително интересната музейна сбирка. Тя е достъпна за безплатни посещения през целия курортен сезон.

„Вече е традиция, в началото на лятото да правим в Ахтопол стойностни културни събития. На откриването на изложбата се събра интелектуалният елит на региона. Музеят „История на котвата“ вече е познат на туристите, много хора го посещават“, коментира инж. Петър Кънев.

При откриването на изложбата беше огласен щедър дарителски жест – учителят – историк Емилиян Делишменов дари на сдружение „Черноморска Странджа“ личната си библиотека.

С придобиването й се създава Черноморска библиотека, която скоро ще бъде обогатена с още книги, научно – популярни списания и различна документация, свъразна с морето и морската история.

Дейността на сдружение „Черноморска Странджа“ обхваща поредица от полезни каузи, помагащи за опазването на културно – историческото наследство на страната ни. Вече десет години организацията устойчиво стимулира интереса на българските изследователи към Черноморието.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви