Това е проявление на нова заплаха, с която се сблъскване от няколко години. Към момента както ние, така и партньорите ни, не можем да намерим ефективно противодействие. Това заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ експертът по национална сигурност Цветлин Йовчев – бившия вътрешен министър и шеф на ДАНС, в коментара си за случая с вербуването на 16-годишно момче от Ислямска държава.

„Казвам, че е нещо ново, с което до момента не сме се сблъскали, не само заради новата концепция за глобалния джихад, която възниква 80-е години в Афганистан като противодействие на на руската инвазия, но и поради това, че имаме терористични групировки – първо Ал Кайда, след това Ислямска държава, които водят информационна война и то много успешно“, каза той.

По думите му тактиката им е непозната – „има централизирани указания, които се спускат от ръководствата на Ислямска държава и абсолютно децентрализирано планиране и провеждане на операциите по места“.

„Това прави изключително трудно разкриването и наблюдението на тези процеси, тоест ние не можем по нормалния път, по който се разследва една организация, да подходим. Не можем да противодействаме на тази заплаха със стандартни методи, тя изисква различен подход“, добави експертът.

bnt.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви