16-годишният тийнейджър от Пловдив е вербуван от човек от арабски произход от страна от Северна Африка, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, пише Монитор.

Разследването е установило целия контакт между двамата и всички етапи, през които е минал той. Главният прокурор подчерта, че е трудно да се установи дали зад профила на вербовчика стои човек с това име, или е ползвана фалшива самоличност.

Иначе комуникацията по интернет е започнала с начално въвеждане в ценностите на исляма, който е мирна религия, подчерта Цацаров. Освен това на момчето били обяснявани основните стълбове на исляма, като в един момент се стигнало до самостоятелно решение от страна на тийнейджъра да приеме тази религия. Това обаче така и не станало, тъй като ученикът извършил обреда сам, в домашни условия.

След това обаче вербочикът преминал на следващия етап, в който му разяснил какво е задължението на всеки истински мюсюлманин – то градирало от това да твори добро всеки ден до унищожаване на неверници, обясни още Цацаров. Последвало изпращането на клипове с екзекуции на „Ислямска държава“, които обаче първоначално предизвикали отвращението на момчето. След това обаче ученикът получил съобщение, в което било написано: „Да, това е лошо нещо, но е задължение на всеки мюсюлманин и един истински вярващ в живота си трябва да унищожи поне един неверник“. Последвали инструкции за изготвянето на бомби, които тийнейджърът изпълнил. Когато тези бомби били открити от полициите, експертиза на СОБТ установила, че те представляват „пълна готовност за използване на самоделно взривно устройство“.

„Детето не е терорист. Не знам дали то би се подчинило на инструкция да занесе бомбата и да я остави някъде. Въпросът е дали е щяла да издържи детската психика, обаче подчерта главният прокурор.

Няколко часа по-рано в четвъртък пък Апелативният специализиран съд отказа да задържи 16-годишния ученик от Пловдив, който беше задържан в средата на миналата седмица по подозрение за подготвян терористичен акт. Магистратите потвърдиха решението на предходната съдебна инстанция момчето да остане под надзора на инспектор от детска педагогическа стая. Основният мотив е, че детето трябва да продължи да ходи на училище и да остане в естествената си среда. По-рано днес от прокуратурата заявиха пред медиите, че настояват детето да бъде оставено за постоянно в ареста.

Заготовката за бомба, намерена в Пловдив, е една от най-мощните в съвременната ни история. Това стана ясно от изказване на спецпрокуратурата минути преди заседанието за мярката на младежа от Пловдив, който беше вербуван от ИДИЛ да извърши атентат.

„Прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража на непълнолетното лице, тъй като считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специална среда, в която с него ще работят психолози и психиатри“, заяви още говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви