2,4 млн. са потребителите на телевизионни програми, от тях 700 хил. са в т.нар. сив сектор, за които държавата официално не знае. Чрез тях собствениците на кабелните телевизии, осъществявайки престъпление против интелектуалната собственост укриват данъци в значителни размери. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.

”Вчера бяха осъществени видими в достатъчна степен според нас действия на няколко органа на държавното управление. Проведоха се оперативно- издирвателни мероприятия, извършиха се процесуално следствени действия по разследване в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница за престъпления срещу интелектуалната собственост, които касаят нарушения на авторски права и съвместни разследвания за данъчни престъпления“, обясни говорителят на главния прокурор.

”Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост реално паралелно с тях и благодарение на тях се осъществяват и данъчни престъпления“, обяви Румяна Арнаудова.

Пет кабелни оператора в различни градове на страната са разпространявали нелегално общо 60 телевизионни програми, стана още ясно по време на брифинга.

За момента няма задържани собственици на кабелни оператори. Единствено е арестуван един IT специалист от Дупница, който е пречел на разследващите да си вършат работата по време на обиските, каза Арнаудова.

Според събраната информация само за последните два месеца, заради разпространението на телевизионни програми без уредени авторски права, на три български телевизии – bTV, Нова телевизия и HBO, са им нанесени щети в размер на около 10 млн. лв. само за два месеца.

BurgasNews припомня, че вчера пред медии в Бургас говорителят на АП – Йовита Григорова, заяви, че има попаден сигнал от две медии срещу бургаският кабелен оператор Канал 0.

От своя страна ръководителят на отдел ”Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев подчерта, че операцията продължава и към този момент, а при обиските се иззема голямо количество техника, което да послужи са доказателство за извършване на престъпленията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви