Преди дни стана ясно, че комисията, която работи по уточняване на спорните исторически въпроси между Северна Македония и България, отново не е постигнала съгласие относно Гоце Делчев. Пред bTV бившият ни посланик във Ватикана и член на съвместната българо-македонска експертна комисия проф. Кирил Топалов призна, че това е било очаквано, тъй като именно Гоце Делчев е една от фигурите, които македонизмът е приел за свое знаме.

Той обясни, че по време на дискусията българските експерти от комисията са помолили македонските си колеги да цитират изворите, от които черпят историята си, но те не са могли да го сторят.

Оказа се, че македонците не познават историческите си извори, заяви проф. Топалов.

Той обясни, че македонците се опитват да наложат тезата, че Гоце Делчев е македонец, понеже е роден в Кукуш. Проф. Топалов обаче е категоричен, че Гоце Делчев е българин и датата за честване на паметта му не трябва да бъде 7 октомври, както предлагат експертите от Северна Македония.

Той заяви, че съзнанието в социалната общност в Македония е промито. „Още от малки децата ги учат, че са македонци, а не българи, че българите са били варвари, фашисти и окупатори“, поясни той.

Според него най-важното е да успеем да накараме македонския научен елит да признае събитията до Втората световна война, тъй като дотогава те имат българско национално самосъзнание, въпреки че са извън границите на страната ни.

Проф. Топалов призна, че ситуацията се променя след Втората световна война. Съзнание, изграждано много десетилетия, не се променя за няколко месеца, категоричен бе той.

Припомняме, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той посочи, че българската част на комисията е отказала да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония – ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС.

 

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви