Нарушени са правата на 16-годишния ученик, обвинен в тероризъм. Изнесени са данни, които издават неговата самоличност и той е идентифициран. Това заяви пред bTV Живка Георгиева, главен инспектор в Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД).

След разгласяването на информацията за предотвратен атентат в Пловдив започна полемика нарушени ли са правата на 16-годишния ученик, обвинен в тероризъм

От Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) заявиха, че това е нарушение на Закона за закрила на детето. Според него не бива да се разгласява информация за дете без съгласие на неговите родители. Ако детето е над 14 г., трябва да се вземе и неговото съгласие, обясни Георгиева, главен инспектор в ДАЗД.

Изнесени са данни за самоличността на ученика, къде учи и в кой клас е. Всичко това е станало медийно достояние. От ДАЗД проверяват за административно нарушение. Уведомена е дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив и Областната дирекция на полицията в града, за да се подкрепи детето и семейството

Изпратени са и писма до специализираните служби за борба с тероризма с молба да бъдат предоставени насоки за работа в подобни ситуации.

Санкциите за оповестяване на данни, свързани с дете, са в размер от 1000 до 3000 лв. при първо провинение или имуществени санкции от 3000 до 5000 лв. При повторно провинение са съответно от 3000 до 5000 лв. и от 5000 до 10 000 лв.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви