Защо са по-кофти съвремените коли?

Защо едно време автомобилите изкарваха много повече време, без да създават проблемите на собствениците, отколкото сега? Основната причина е в многото електронни системи, с които са наблъскани съвременните коли. Оказва се обаче, че компаниите „пестят“ и от други дейности при производство, което съответно съкращава ресурса на превозното средство.

Проучване на експерти, цитирани от изданието Autoweek, има точно такава цел – да покаже кои технологични решения оказват най-сериозно влияние върху дълголетието на автомобила. Той показва, че проблемите изобщо не са в производствения процес или в използването на некачествени материал. Дефектите се появяват още при проектирането на съвременните коли.

Един от тях, например, е използването на леки сплави за блоковете на моторите. Те имат идеална геометрия, проектирани са лесно да отвеждат топлината, но се износват много бързо. По правило, техният ресурс е около 200 000 км. Важна роля играе и регулирането на клапаните, като повечето компании се отказват от използването на хидравлични повдигачи.

В крайна сметка, резултатът е, че на 100 000 км пробег се налага настройка на газоразпределителния механизъм, която води до разглобяване на половината двигател. Далеч по-просто е купуването на нов мотор, отколкото ремонт на стар. А именно това искат и производителите.

Само това ли е кусурът при новите коли?

Експертите посочват и други проблеми, породени от добавянето на нови технологии и използването на по неиздържливи материали. Най-често те са в електрическите системи, изпускателната система и скоростните кутии.

Всички тези модернизации безспорно правят автомобила по-добър, но съкращават живота му. И отказът от тях със сигурност би повишил ресурс на колата, но това просто няма как да стане, тъй като ще доведе до спадане на продажбите и съответно на приходите.

Не си въобразяваме, че откриваме топлата вода, нещата не са такива само при новите коли. Хиляда на сто е сигурно, че същото ще покаже изследване и при новите перални, хладилници, телевизори, компютри. Но не е важно какво знаете, нито какво мислите.

Важното е да платите!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nineteen + 5 =