Божидар остава в ареста, опитал да изнасили сервитьорка в Сл. бряг

Според Окръжен съд – Бургас „деянието се отличава с изключителна бруталност и незачитане живота и здравето на гражданите, особено, когато агресията е отправена към жена, както в конкретния случай"

0
43

Окръжен съд – Бургас потвърди взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Божидар Иванов, привлечен като обвиняем за опит за изнасилване. С постановление от 01.06.2019 г., Божидар Иванов е привлечен в качеството на обвиняем за това, че е направил опит да се съвкупи с лице от женски пол – А. Ф. и я е удрял, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини (престъпление по чл. 152, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК). Законодателят е предвидил за това престъпление наказание „Лишаване от свобода“ за срок от две до осем години.

Според въззивната инстанция, правилен е изводът на Районен съд – Несебър, че от събраните до момента доказателства, може да се направи обосновано предположение, че Божидар И. е съпричастен към инкриминираното обвинение, като негов извършител. На следващо място, първоинстанционният съд правилно е отчел обстоятелството, че обвиняемият не живее на постоянния си адрес в гр. Ямбол повече от шест месеца, което обосновава извод, че лицето може да се укрие и да не бъде намерено при необходимост от разследващите органи. Окръжен съд – Бургас отчете, че настоящата деятелност на Божидар И. е извършена в изпитателния срок на дело водено срещу него в Районен съд – Ямбол, с одобрено споразумение от 2017 г. В мотивите на въззивния състав се казва „това обстоятелство безспорно предопределя извод, че обвиняемият е личност със завишена степен на обществена опасност, често проявява физическа агресия, предвид и характеристиката на предходното му осъждане, по чл. 198 от НК, при което е осъществил деянието чрез заплаха с нож и то пак върху жена“. За настоящия съдебен състав проявата на агресивно поведение от страна на Божидар И. не е инцидентна проява в живота му, което обстоятелство налага извод, че действително ако бъде с по-лека мярка за неотклонение има опасност да извърши друго престъпление. Според Окръжен съд – Бургас „деянието се отличава с изключителна бруталност и незачитане живота и здравето на гражданите, особено, когато агресията е отправена към жена, както в конкретния случай“.

С тези мотиви Окръжен съд – Бургас потвърди взетата от Районен съд – Несебър мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Божидар И. Определението на въззивната инстанция е окончателно.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here