Над 7.3 милиона туристи са прогнозите за туристическия сезон, което се очаква да е ръст. Това каза Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма пред bTV. Той коментира и данните на представители на бранша, че всъщност пък се очаква спад от около 10-15 процента.

От началото на годината до момента ние имаме 143 хиляди чуждестранни посетители, влезли в страната повече отколкото миналата година. Съответно ние прогнозираме, че тази година, към края на годината ние ще имаме около 400 хиляди повече, тъй като ще имаме някакво натрупване, допълни Драганов. Това означава, че ние ще имаме малко под 13 милиона общо влезли в страната чуждестранни посетители, каза той

Ние имаме няколко проблема, които точно са свързани с руските и германските туристи – едното е връщането на Турция, Египет и Тунис. Второто нещо, това е свалянето на самолетите Боинг 737 на земята, тоест няма достатъчно капацитет и съответно кой ще бъде отрязан пръв – България, каза още Румен Драганов.

Със заповед на министъра на туризма от 30 май са обявени 89 неохраняеми плажове, като буквално във всеки един момент предстои да бъдат подписани още два наемни договора, което ще намали тази цифра. Това каза от своя страна Василка Цанева, началник отдел „Контрол на концесионната дейност“ в Министерството на туризма

Охраняемите плажове към момента са 82 за наем и за концесии 60, допълни тя. стремежите са числото на неохраняемите плажове да се промени, но колко динамично може да стане с действащото законодателство, не мога да кажа, защото се промени процедурата, по която се отдават морските плажове на концесия, допълни още експертът от министерството.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви