Няма да има преразглеждане на коалиционното споразумение между ГЕРБ и обединените патриоти. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по Нова телевизия.

Дончев призна, че има много интензивна вътрешна динамика, но бе категориричен че няма да се гледат условията на споразумението

За предложението за рязко намаляване на субсидиите на партиите – от 11 на 1 лев за получен глас, вицепремиерът заяви, че понякога се налагат и непредвидени решения. „Ако някой тласка целия разговор на нивото на популизма конвенционалните мерки не винаги дават резултат. Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, друго – на гърба на партиите“, каза Дончев.

Запитан дали това предложение не е популистко, той обясни: „Популизъм е да обещаваш нещо, което или не може да стане, или има ефект, обратен на очакванията“

„Питате ме дали това може да бъде доведено до край – да, може да се случи. И хората, и институциите на фона на Сметна палата, партиите няма да харчат пари от публично финансиране. На първо време може да се свият много разходи – куп кампании, които се правят“, каза той и поясни, че това ще се отрази на семинари, обучения, мероприятия, организирани от партиите.

Вицепремиерът не разясни за отпадането на Цветан Цветанов от ръководните постове. „Трябва да има структурни промени, една партия трябва да се опита да бъде по-близо до хората. За мен е важно да се повиши имунитета, да има механизми, които да реагират веднага – който се е самозабравил да може веднага да бъде санкциониран“, каза Дончев и поясни, че ще има промени в устава на ГЕРБ

Относно закупуването на нов тип изтребител и преговорите, които водят представители на правителството ни със САЩ, Дончев обясни, че финалната оферта още не сме я получили. Според него не е коректно да бъдат сравнявани цените, на които се предоставят изтребителите на различните страни, тъй като за някои държави това е надграждане – те разполагат с подобни самолети и сега закупуват по-висок клас.

„В момента е спекулация да се коментира каквато и да е цена. Когато имаме – ще видим“, каза Дончев. Българското правителство не работи под натиск, каза той в отговор на въпрос може ли да се промени критерият за приемливост на офертата за Ф-16

„Не бива да се води разговор по този начин – купуването на боен самолет не е като купуване на домакинска техника – там се купуват и софтуер, обучават се пилоти, ставаме част от една колективна система“, каза Дончев.

За думите на президента Румен Радев от Русия, когато той препоръча правителството да не е срамежливо с цената на газа, вицепремиерът каза, че цената на газа не се формира от силно желание, ще търпи еволюция и газовата карта се променя много. Предразсъдъци за цената на газа не трябва да има, категоричен бе Дончев

Чудеса се случват в цирка или в телевизията. В политиката и в икономиката рядко се случват чудеса, каза Дончев Разходите за правене на къщи за гости са под 1 %, но абсолютно незаслужено този скандал слага петно върху всички европроекти, каза той.

Като дългогодишен вицепремиер, който отговаря за еврофондовете, той заяви, че има къщи за гости, отишли при роднини, както и при служители на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). По думите му, това е гнусно. Ако не е публикация, която да взриви общественото мнение, нямаме механизъм (за проверка – б.р.)

Причината толкова години да не са излезли тези скандали, е че старата селска програма не е в програмата ИСУН, където е описан всеки проект и изхарчените пари. „В такава ситуация скандалът щеше да се разплете много по-рано. Да се види как да се усъвършенстват механизми. Дали с проверка на проверката. Това като тип измама е сравнително примитивно“, каза Дончев.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви