Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в профила си в „Туитър“, че САЩ и Мексико са постигнали съгласие по въпроса за имиграцията, и че са отменени митата, които той планираше да въведе в понеделник.

„Имам удоволствието да ви информирам, че САЩ и Мексико постигнаха споразумение. Митата, предвидени да влязат в сила от американска страна срещу Мексико, са следователно отменени за неопределено време“, написа Тръмп, като допълни, че скоро ще бъдат публикувани подробности за сделката.

По думите му Мексико ще предприеме „категорични мерки, за да спре миграционния поток през Мексико към нашата южна граница“, като това ще позволи „да се намали до голяма степен, или да се елиминира, нелегалната имиграция, идваща от Мексико в САЩ“.

Малко след това мексиканският външен министър Марсело Ебрард, който е във Вашингтон за преговорите за митата и за нелегалната имиграция, потвърди, че в понеделник няма да бъдат налагани мита. Той благодари на всички, които са помогнали „да се покаже величието на Мексико“.

Преговорите започнаха в началото на седмицата. Тръмп заплашваше да въведе мита срещу Мексико от 10 юни в размер на 5 на сто върху всички стоки, внасяни оттам. До 1 октомври митата трябваше да се увеличат прогресивно до 25 процента.

Мексиканските власти се ангажираха да засилят контрола по границата с Гватемала, като разположат 6000 членове на националната гвардия. Мексико замрази и банковите сметки на предполагаеми трафиканти на мигранти и върна стотици хондурасци в родината им.

News.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × 2 =