В Поморие бе дадено началото на XVI Международен фестивал на православната музика “Св. Богородица – Достойно есть”. Специално за събитието в града пристигна и чудотворната икона на Божията майка, чието име носи фестивалът.

Светинята бе посрещната от Н.В.Пр. Сливенския Митрополит Иоаникий и кмета на общината Иван Алексиев, под патронажа на които се провежда събитието. С литийно шествие и Богородични тропари иконата бе пренесена през центъра на града и поставена на външната сцена на НЧ “Просвета 1888”. Там, в съслужие с други свещенослужители,

Сливенският митрополит отслужи празничен водосвет и даде благословията си над фестивала.

„Приветствам с добре дошли всички вас, хората, които чрез православната музика възхвалявате нашия Господ и изпълвате града ни с прекрасните си гласове! Благодаря ви, че отново сте тук и че благодарение на вас за 16-та поредна година Поморие се превръща в център на църковно-славянските песнопения” – с тези думи кметът Иван Алексиев приветства участниците и даде начало на духовния празник.

На откриването присъстваха народният представител Ася Пеева, председателят на Общински съвет Адам Адамов и директорът на дирекция в Община Поморие Желязко Страволемов.

До 11 юни жителите и гостите на града ще имат възможността да се докоснат до чудотворната икона в храм “Свето Рождество Богородично”, както и да послушат красивите молебни песнопения, които често биват определяни и като лечебни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

16 − 2 =