На брифинг в Съдебната палата беше оповестен случаят с непълнолетен 16 – годишен ученик от Пловдив. В сряда са сигнализирали негови близки, че се е радикализирал. Екипи на Спецпрокуратурата, ДАНС, групата за противодействие на бомбения тероризъм на СОБТ и ОДМВР-Пловдив са извършили претърсвания на два адреса.

Намерени са множество самоделни взривни устройства в различен етап на подготвяне, вещества и компоненти. Момчето е било обект на „обработка“ от Ислямска държава – това е класически случай на вербоване и радикализиране през Интернет.

Веществата, които е използвало, са общодостъпни, заяви заместник – главният прокурор Иван Гешев. В брифинга участваха още директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков и заместник – председателят на ДАНС Николай Ненков. Прокурор Гешев подчерта, че взаимодействието и координацията на отделните служби, ангажирани с противодействие на тероризма, е било перфектно.

Инспектори от Детска педагогическа стая при ОДМВР – Пловдив с дългогодишен опит са започнали работа с момчето от самото начало, те ще бъдат в постоянен контакт и с родителите, каза старши комисар Илков. Непълнолетният няма да бъде изведен от сегашната си среда, няма да се чувства изолиран и ще продължим да оказваме помощ в тази насока – добави той.

Работи се активно за цялостното изясняване на случая.

„Другото намерено е взривно устройство в процес на изготвяне, поставено в пластмасов съд, поставен в друг съд, между тях са поставени множество пирони, вероятно за максимален поразяващ ефект. Теглото на това вешество е 14,5 кг, използва се в някои от атентатите в Белгия и Франция, вкл. и в Сарафово. Според оценки на експерти за Сарафово там е ползвано около 2 кг, а тук – над 14 кг. Мисля да спра дотук“, разказа още Иван Гешев.

Според Гешев, детето от Пловдив е трябвало да бъде изолирано и с него да работят психолози и психиатри. Един от прокурорите се пречупва по време на гледането на мярката, изправен пред личната история на семейството, което съдейства на разследването.

„Съдът във вчерашния ден е преценил в закрито заседание, че детето следва да бъде с мярка надзор на Детска педагогическа стая. Според мен това е в някаква степен грешка. Пречупи се един от прокурорите, изправен пред личната трагедия на детето и семейството. Дали това беше правилно или неправилно – ще покаже времето. Смятаме, че работата с детето в изолирана среда е най-подходящото решение“, каза още Гешев. МВР разпространи и кадри от акцията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four + 16 =