Звяра от Торино

Звяра от Торино е един от най-известните автомобили в началото на XX век. Създаден е от FIAT с идеята да детронира най-бързия автомобил по това време – Blitzen Benz.

Това става през 1910 година, а създаването на FIAT S76, както е официалното име на Звяра от Торино, е показателно за бързия прогрес на автомобилите за първите 25 години от съществуването им. Първият автомобил се появява през 1885 година с мощност от едва 2 конски сили. А през 1910 FIAT S76 вече разполага с почти 300 конски сили.

S76 получава традиционната вече за италианските състезателни машини червена окраска. Формулата, по която е създаден е впечатляваща и до днес. Автомобилът за рекорди се задвижва от 28,4-литров двигател с тегло 1700 килограма. Той му осигурява мощност от малко над 290 конски сили.

При създаването на S76 италианските инженери прилагат някои революционни за времето си идеи. Всеки цилиндър работи с по три запалителни свещи, запалването става с нисковолтов магнит и манивела. Охлаждането на мотора е с вода, а скоростната кутия е 4-степенна плюс задна.

Естествено, сериозната мощност, голямото тегло и високият център на тежестта карат пилота на FIAT Феличе Назаро да заяви след първите тестове, че колата е „неконтролируема”. А публиката буквално бяга далеч от автомобила, уплашена от шума, който той произвежда.

Производствената серия на S76 включва едва два екземпляра, като втората кола е продадена на руския принц Борис Суханов. Той наема друг италиански пилот – Пиетро Бордино. Той трябва да стартира с автомобила в състезание в Англия на тогавашното трасе в Брукландс.

Но Звяра от Торино успява да уплаши и Бордино,

който заявява на Суханов, че ще се състезава с S76. Но няма да вдига повече от 150 км/ч, тъй като колата става много трудна за управление.

Що се отнася до рекордните опити на S76, то италианският автомобил постига 186,68 км на плажа Солтбърн Сандс в Англия. Това определено не е таванът на възможностите му.

Американецът Артър Дюри успява да постигне 212,43 км в Остенде, Белгия, но рекордът му не е признат, тъй като той не успява да повтори опита на същото трасе, но в обратна посока в рамките на 1 час, каквито са правилата. С тази скорост, през 1910 година S76 е по-бърз от самолетите, които летят по това време.

Първият S76 е разглобен през 1919 година, като шасито заминава за Австралия, където получава двигател Stutz, но тежка катастрофа вади автомобила от строя за десетилетия наред.

През 2003 британецът Дънкан Питауей купува това шаси през 2003 година и започва реставрацията му, като успява да открие и оригиналният двигател, който пък е съживен след няколко години упорит труд. Скоростната кутия с две вериги, каросерията и радиаторът са сглобени наново, като са използвани оригиналните чертежи на FIAT, а Питауей представя възстановения S76 на Фестивала на скоростта в Гуудуей през 2015 година и съживява легендата за Звяра от Торино.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви