Тази година в Нощта на музеите Исторически музей – Поморие представи за първи път пред своята публика гостуващата изложба „Девет товара коприна и още толкова – везани”.

Изложбата е подготвена от екипа на Регионален исторически музей – Хасково, като основната идея е посетителят да стане свидетел на една непреходна красота, да се потопи в атмосферата и да почувства лекотата, която коприната притежава и предава от поколение на поколение. Експонатите, включени в изложбата, са от XIX и XX век. Повечето от тях са с естествения цвят на коприната.

Най-ценните качества на коприната са нейната здравина и трайност. Тя излъчва благородство. Затова в чеиза на всяка девойка най-представителни и скъпи са били свилените облекла и покривки, бродирани с коприна. Приготвяни са с много умение и търпение, за да им служат през целия живот в делник и празник, за дарове и спомен.
Първите сведения за отглеждане на черница за изхранване на буби по българските земи са от XII век. Бубарството у нас е допълнителен отрасъл. До края на XVIII век като бубарски центрове се оформят районите около Одринско, Хасковско, Преспанско, Битолско, а по-късно и някои райони в Северна България. Най-голям възход бубарството има през 70- те години на XX век, когато България е на трето място в света по производство на пашкули след Япония и Корея.

Гледането на буби е занятие, упражнявано от почти всички социални и етнически групи в Хасковска област до 80-те години на XX век. Свилените платна от варена коприна, получена при домашни условия, са тъкани на хоризонтален стан, а малко по-късно фините нишки, добити в първите фабрики за производство на коприна в Хасково и Свиленград, се тъкат на железни станове.

Изложбата „Девет товара коприна и още толкова – везани” е представена за първи път пред хасковска публика в далечната 2005 година. От тогава тя е показвана в Перник, Габрово, ИЕФЕМ – София, Пловдив, Стара Загора, Свиленград, Димитровград, Пазарджик, Велико Търново, Полски Тръмбеш. Сега тя може да бъде видяна от жителите и гостите на Поморие до края на месец септември. Работното време на Историческия музей ще бъде следното:

до 14.06.2019 г.
от понеделник до петък – 8.30 -17.00 ч.
събота и неделя – почивни дни
от 15.06.2019 г. до 30.09.2019 г.
от понеделник до неделя – 9.00 – 19.00 ч.
без почивен ден

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви