Допинг скандал разтърси художествената гимнастика. Световната шампионка с руския ансамбъл на три топки и две ленти от 2014 г. и двукратна европейска шампионка (също от 2014 г.) Александра Семьонова е наказана за 2 години заради употреба на забранени вещества, считано от 12.11.2018 г.

21-годишната спортистка отрича да е вземала умишлено забранени препарати. От самата руска антидопингова агенция не уточняват с какво вещество конкретно е била заловена грацията.

„В действията ми няма умисъл или небрежност. Категорично не приемам допинг и напълно съдействах на разследването. Според мен забранените вещества са попаднали в организма ми от хапчета за кръвно налягане”, каза Семьонова, която все още не е решила дали да обжалва в CAS.

Това не е първи допинг скандал в руската художествена гимнастика. Преди 18 години с фуросемид бяха хванати тогавашните звезди Алина Кабаева и Ирина Чащина. Фуросемида се използва за изчистване на анаболни стероиди. Тогава не стана ясно за какво им е било необходимо на грациите да приемат стероиди, но те изтърпяха санкцията си от една година и се завърнаха на килима.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви