През 1992 г. анимационната версия на Дисни „Аладин“ се появява на големия екран и публиката се влюбва в приключенията на сирачето, което лети с килимче, среща могъщ джин и принцеса. Филмът става класика, поставя се и мюзикъл на Бродуей, прави се и игрален филм, който тръгва по кината в САЩ този месец. Доколко обаче Аладин от големия екран се доближава до оригинала? (*компанията „Уолт Дисни“ е мажоритарен собственик на National Geographic Partners.)

Аладин е приказка от сборника „Хиляда и една нощ“

Аладин е една от древните приказки „Хиляда и една нощ“. Героинята Шехеразада е омъжена цар, които убива жените си ден след сватбата. За да спаси живота си тя разказва нова история на съпруга си всяка нощ, не разкрива края й, но обещава да я довърши по-късно. Царят помилва живота й, за да разбере какво се случва.

Приказките „Хиляда и една нощ“ не са само от Арабия

Те датират от X в. сл. Хр., но имат северноафрикански, арабски, турски, персийски, индийски и източноазиатски елементи. През 947 година арабският историк Ал-Масуди описва голяма колекция приказки от целия древен свят, която нарича Персийски Hazar afsana (Хиляда истории). Историите обикалят света от векове и биват обогатявани с времето.

През 1712 г. френският учен Антоан Галан превежда арабската версия на приказките на френски. Той добавя няколко нови истории, разказани му от сирийката Хана Диаб от Алепо. „Аладин и вълшебната лампа“ е една от тях.

Аладин не е от Аграба

И в превода на Галан и в английския превод на Ричрад Бъртън от 1885 г. Аладин живее „в града на градовете в Китай“. Илюстрации към приказките от викторианската епоха представят историята и героите й като китайски. Действието се измества към Арабия и Близкия Изток, когато историята е разказана на големия екран в началото на XX век.

Аладин живее с майка си

В оригинала на приказката, за разлика от филмите на Дисни, Аладин не е бездомно дете. Баща му, който е шивач е починал, но майка му е бедна вдовица и той живее с нея. Майката на Аладин първа потърква лампата от която излиза джинът.

Аладин не е с блестящ ум

В разказа на Дисни Аладин е умен, находчив и верен, но подценяван, защото е беден. В историята на Ричард Бъртън „героят“ е мързелив, глупав и алчен. Баща му умира, защото синът отказва да изучи занаят.

Джинът не е един, два са

В „Хиляда и една нощ“ на Аладин помагат два могъщи джина. Един, който обитава вълшебната лампа, и друг, който идва от вълшебен пръстен. И двата духа се притичват на помощ на Аладин в различни моменти в историята, като изпълняват желания му и му помагат в трудни моменти.

Лошите са трима

Аладин в историята на Дисни се изправя пред злия везир Джафар, но в оригиналния текст злодеите са трима. Първият е зъл магьосник от Африка, който се представя за отдавна забравен чичо на Аладин, за да излъже момчето да вземе лампата. Вторият злодей е още по-злият брат на магьосника. Третият е синът на везира, съперник на Аладин в любовта му към принцесата.

Принцесата е вече сгодена, когато Аладин я среща

След като зърва лицето на султанската дъщеря, наречена Бадр ал-Будур (а не Жасмин), Аладин се опитва да я впечатли, като прави щедри подаръци на баща й. Султанът ги приема, но въпреки това жени дъщеря си за сина на везира. Аладин използва джина да отвлече младоженеца и да го заключи в студена и тъмна килия за две нощи, докато младежът не започва да се моли годежът да бъде развален.

Има много повече от три желания

След като годежът на Бадр ал-Будур е развален, Аладин започва да я ухажва, като използва джина и си пожелава неща, за да смае нея и баща й със злато, бижута, разкошен дворец, слуги, войници и прекрасни коне. След сватбата на двойката изпълняването на желанията продължава и се трупат още баснословни съкровища.

Има продължение

Както всеки добър филм оригиналната история за Аладин има и следваща част. След като Аладин и Бадр ал-Будур убиват злия магьосник те заживяват дълго и щастливо в Китай, докато по-могъщите братя на загиналия злодей не идват в Китай да търсят отмъщение.

Manal Khan, nationalgeographic

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви