ДПС обмисля да внесе законопроект за сваляне на ДДС на хляба на 5%. Това обяви депутатът Делян Пеевски в кулоарите на НС. Сред другите идеи е свиване на ДДС за лекарствата и за книгите, както и безплатни детски градини, съобщи „Монитор“.

Пеевски уточни, че ще търсят продкрепа и от всички останали партии за своите идеи, но не уточни с които ще започнат най-напред. На свой ред неговият колега Хамид Хамид вметна, че ще проведат среща със съюза на хлебопроизводителите.

Пеевски остави своите колеги да разкажат в подробности за техните идеи за законови поправки. Това обаче не задоволи интереса на медиите, които продължиха да го следват по кулоарите. В резултат той се обърна към журналистите: „Оставете колегите да ви разкажат. Винаги ще ви разказвам, но недейте да оставяте колегите. Чуйте ги. Не е честно така. Това малко ли е за днес“. Пеевски увери, че има още законопроекти , по които работят и те също ще бъдат съобщени на медите.

„Ще се случат хубави неща, но не оставяйте колегите“, каза Пеевски.

Колегата му Йордан Цонев от ДПС пък поясни, какво точно целят с тези предложения. Той поясни,че ДПС обмислят законодателен пакет, свързани с промени за ДДС за хляба, за лекарства, за книгите.

Първо обаче ще имат срещи с хлебопроизводителите, зърнопроизводителите, както и фармацевтични бранш. Той увери, че предложенията им не са популистки и именно затова ги правят след изборите, а не преди това и тези идеи нямат нищо общо с местния вот наесен. Преди да се пристъпи към реалното внасяне на законовите предложения обаче от ДПС искат да са обсюлютно сигурни, че цените ще паднат.

„Иначе може да се поличи обратният ефект и цените да се задъжрат, а да се увеличат печалбите“, каза той. По думите му обаче най-важното е, че ще обмислят безплатен пакет за детските градини, така че майките да се върнат на работа и да се реализират. Това според него е един от основните проблеми не само в София, но и в цялата страна.

Именно затова има идея ресурсът за саниране да бъде пренасочен към строителство на детски градини. Той уточни,че това е включено и като приоритет в тяхната програма, която те предлагат за обсъждане с другите партии. Следващият пакет, по който ще работят е за реално облекчаване на бизнеса и става дума за скъсяване на времето за една инвестиция.

Преди това той се пошегува с медийния интерес към Пеевски: „Всяка сутрин ли ще е така. Мадона да беше дошла в българския парламент, нямаше да тичате толкова“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви